«Η σκέψη μου πάει εμένα κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο». Αυτή η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη αποτελεί πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Δυσοίωνη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με λίγα λόγια και σε απλά ελληνικά ο κ. Δραγασάκης προδικάζει ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα πετύχει τον εκλογικό του στόχο. Και ότι είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει κάτω από τον πήχη του 17% που θα του επέτρεπε να ισχυριστεί ότι παρά την υπονόμευση που δέχθηκε κατάφερε να διατηρήσει αλώβητα τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πού παίζεται το τρίτο ημίχρονο;

Στο ποδόσφαιρο, από όσο ξέρουμε, κανένα «τρίτο ημίχρονο» δεν παίζεται στους αγωνιστικούς χώρους. Το «τρίτο ημίχρονο» παίζεται στα αποδυτήρια. Αν μάλιστα ο αγώνας που έχει προηγηθεί είναι κομβικής σημασίας και η ομάδα δεν τα καταφέρει το σκηνικό είναι πάνω κάτω το εξής: απογοήτευση, κατήφεια, μουρμούρα.

Και στο τέλος την πληρώνει ο προπονητής. Δύσκολο να αλλάξεις όλους τους παίκτες της ομάδας. Άντε να βάλεις τους χαρακτηριζόμενους ως «μοιραίους» στον πάγκο. Συνήθως αυτός που φεύγει είναι ο προπονητής. Έρχεται άλλος μήπως και καταφέρει η ομάδα να πάρει τα πάνω της.

Αυτή την εικόνα του τρίτου ημιχρόνου περιέγραψε ο κ. Δραγασάκης. « Τι κάνουμε μετά; Τι κάνουμε σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του, όπου έχουμε κι άλλον φορέα ή φορείς στον ευρύτερο χώρο, αλλά κανείς από τους φορείς δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε.

Η αναφορά του κ. Δραγασάκη παραπέμπει σε μια εικόνα που με βάση τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό να την δούμε αμέσως μετά τη λήψη του ντέρμπι (ο Θεός να το κάνει) των Ευρωεκκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά χαμηλότερα από αυτά των εθνικών εκλογών δεν θα μπορεί πράγματι να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αφήγημα με το οποίο ο κ. Κασσελάκης κέρδισε την εσωκομματική διαδικασία (είμαι αυτός που θα κερδίσει τον Μητσοτάκη) θα έχει πάει περίπατο στο Τέξας.

Αν μάλιστα μετά τις Ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης δει την πλάτη και του κ. Ανδρουλάκη (το ΠαΣοΚ δείχνει η αναφορά στον άλλο φορέα του χώρου), τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τον προ μηνών πολλά υποσχόμενο νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, βέβαια και μια άλλη, η πιο σημαντική, ίσως, παράμετρος. Να μην μπορεί, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης και είναι το πιο πιθανό να συμβεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, κανείς από τους φορείς του καλούμενου προοδευτικού χώρου να απειλήσει την κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη.

Τι γίνεται τότε; Η μία περίπτωση είναι οι προοδευτικές δυνάμεις και η βάση τους να είναι θεατές σε ένα ακόμα εκλογικό περίπατο του κ. Μητσοτάκη. Η άλλη να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο συνεννόησης μήπως και κάνουν τις επόμενες εκλογές ντέρμπι.

Εδώ βρίσκεται το κλειδί της μάχης των Ευρωεκλογών. Ο δεύτερος θα μπορεί να διεκδικήσει το ρόλο του καθοριστικού παράγοντα στις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν.

Με λίγα λόγια. Τον νικητή του επόμενου παιχνιδιού τον ξέρουμε. Μένει να δούμε ποιος θα προκριθεί στο UEFA. Θα έχει και αυτό τη σημασία του.