Δύο ελληνικές ταινίες, η μικρού μήκους «Phoebe» της Βαγγελιώς Σουμέλη και το ντοκιμαντέρ «The Battle for Laikipia» της Δάφνης Ματζιαράκη – σε συνσκηνοθεσία Πιτ Μουρίνι – θα συμμετάσχουν στο επίσημο πρόγραμμα του επόμενου φεστιβάλ του Sundance, του σημαντικότερου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Phoebe» επιλέχθηκε στο Short Film Program του Φεστιβάλ. Το σενάριο της Σουμέλη, παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή της 26χρονης Φοίβης, μιας μητέρας η οποία μόλις έχει κερδίσει την επιμέλεια του 7χρονου γιού της και ταξιδεύει μαζί του προς τις φυλακές όπου εκτίει την ποινή του ο πατέρας του παιδιού.

«Phoebe»

Τον ρόλο της Φοίβης ερμηνεύει η Αθηνά Παύλου – Μπενάζη ενώ παίζουν επίσης ο Νικόλας Δροσόπουλος και ο Ορέστης Ραϊσης. Η παραγωγή είναι της ΑΚRAN με παραγωγούς τους Ρομάννα Λόμπατς, Πολ Τυπάλδος, Τζαμίνα Τέερλινγκ.

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «The Battle for Laikipia» επιλέχθηκε στο πρόγραμμα World Cinema Documentary Competition του Φεστιβάλ. Η θεματική του ντοκιμαντέρ αφορά την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι αυτόχθονες κτηνοτρόφοι και οι λευκοί γαιοκτήμονες στην περιοχή Laikipia στη Βόρειο Κένυα και η ταινία αναδεικνύει διαχρονικές κοινωνικές εντάσεις με φόντο τη σημερινή κλιματική αλλαγή.

Η παραγωγή είναι της One Story Up (HΠΑ) (παραγωγός, Τόνι Καμάου). Θυμίζουμε ότι το 2017 το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «4.1 Miles» ήταν της Ματζιαράκη ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ.

Οι δύο ταινίες ξεκίνησαν τη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής τους στο πρόσφορο έδαφος που δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα έδωσε ανάσα δημιουργίας στην κοινότητα των Ελληνίδων και Ελλήνων κινηματογραφιστών κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Το φεστιβάλ του Sundance θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024.