Το σενάριο να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ με την κάθοδο ενιαίου ψηφοδελτίου με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα εξετάζει το ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων έχουν συζητήσει το θέμα δύο φορές και φαίνεται ότι το μόνο που απομένει, εκτός απρόοπτου είναι η σχετική ανακοίνωση.

Το σκεπτικό που υπάρχει είναι ότι δεν μπορεί να αφεθεί η κυβέρνηση να νομοθετεί, επί της ουσίας, ενάντια στην αυτοδιοίκηση χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την ΚΕΔΕ την οποία ελέγχει πλήρως το κυβερνών κόμμα. Χρειάζεται λοιπόν, η ύπαρξη ενός ισχυρού αντίβαρου, προκειμένου να μην αφεθεί ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση.  Το αντίβαρο αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός αυτοδιοικητικός συνδυασμός που θα διεκδικούσε με αξιώσεις την ηγεσία της ΚΕΔΕ.

Η παρουσία του κ. Δούκα ως επικεφαλής του συνδυασμού αυτού θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Οι συσχετισμοί σε επίπεδο δήμων ευνοούν τη ΝΔ αλλά η ανάγκη ενός ισχυρού αντίβαρου είναι μεγάλη.

Θετικός ο Χάρης Δούκας

Από το περιβάλλον του νέου δημάρχου Αθηναίων μεταδίδεται ότι ο κ. Δούκας είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα ο κ. Δούκας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία να παρουσιάσουμε μία άλλη πρόταση. Μία πρόταση ευρείας αποδοχής, ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική, σύμφωνα με τις αρχές με τις οποίες όλοι συμφωνούμε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την υπέρβαση. Πολλοί λένε ότι δεν έχουμε τους συσχετισμούς, αλλά εάν έχουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και μία δυνατή ατζέντα, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, έχουμε χρέος και μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό κίνημα, το οποίο θα σπάσει τα στεγανά, θα σπάσει αυτόν τον γυάλινο τοίχο και θα δημιουργήσει νικηφόρες συνθήκες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι εδώ μαζί μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτόν τον στόχο.

Το μήνυμα Ανδρουλάκη

Την πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία της ΚΕΔΕ άφησε ορθάνοιχτη χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα για την αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε το ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία, In Social.

«Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του εκάστοτε Μεγάρου Μαξίμου αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά υπηρέτησε αυτό τον στόχο με τις μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια και του Καλλικράτη φέρνοντας στην πράξη την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε δημόσια ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως έλεγε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε όμως ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του. Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτή την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες».