Δεν νομίζω να ξανάγινε κάτι τέτοιο. Απίστευτο θα πείτε, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης, πρώην καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Στουρνάρας έγινε… μάθημα διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, όλα ξεκίνησαν από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Ιωάννη Α. Βενέτη ο οποίος παρέδωσε ένα μάθημα στους φοιτητές του, όχι βεβαίως για την οικονομία, ούτε για τον προϋπολογισμό. Ούτε καν για την νομισματική πολιτική, αλλά για τον Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντάς τους να παραδειγματισθούν από αυτόν..

Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στους φοιτητές του είπε: «Ακολουθήστε το παράδειγμά του. Θυμηθείτε πως ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας από εμάς: Αποφοίτησε από δημόσιο λύκειο, σπούδασε στο ΕΚΠΑ και αρίστευε με βαθμό πτυχίου 9,5. Έλαβε υποτροφίες και τελείωσε μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του το 1982 στην Οξφόρδη όπου έμεινε 4 χρόνια Καθηγητής-Διδάσκων-Ερευνητής. Επέστρεψε για να προσφέρει αρχικά ως σύμβουλος σε θέσεις δημόσιου ενδιαφέροντος και το 1989 ως καθηγητής του ΕΚΠΑ. Απώτερος στόχος της εφαρμογής της Οικονομικής Επιστήμης είναι η βελτιστοποίηση της οικονομικής-κοινωνικής ευημερίας.

Ακριβώς ο Γιάννης Στουρνάρας είναι άνθρωπος της δράσης και της προσφοράς. Όπως υπενθυμίζει ο ΒΗΜΑτοδότης, συνέβαλε καθοριστικά σε μία κορυφαία στιγμή στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδος στην ευρωζώνη και πάλι για να αναλάβει στη δυσκολότερη ίσως οικονομικά στιγμή της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια.

Από το 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αντιπροσωπεύοντας τη χώρα επάξια διεθνώς, συνέβαλε στην προσήλωση της Τράπεζας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων όπως π.χ. κατά την Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους το 2010.

Παραδειγματιστείτε από τον ζήλο, το σθένος, την υπομονή, το θάρρος του, την προσήλωσή του στην ευημερία του συνόλου των πολιτών της χώρας. Θεωρώ ότι το όνομά του έχει γραφεί στην Οικονομική Ιστορία της Ελλάδος».