Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της Γάζας καθώς ο πόλεμος οδηγεί στην εξάπλωση της πείνας, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια μαζική έξοδο προς την Αίγυπτο.

Οι περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και όπως λένε πως είναι αδύνατο να βρουν καταφύγιο ή τρόφιμα στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, όπου πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί και οι μάχες μαίνονται.

Οι κάτοικοι της Γάζας καταγγέλλουν πως όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο, όπως και τους βομβαρδισμούς. Και αυτές οι συνθήκες τους ωθούν σε απεγνωσμένες εφόδους σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Καρλ Σκάου, δήλωσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απελπισμένοι κάτοικοι να σταματήσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια και να τα υποχρεώσουν να επιβραδύνουν ταχύτητα σε μια διασταύρωση. «Το 50% του πληθυσμού λιμοκτονεί, οι 9 στους 10 δεν τρώνε καθημερινά», είπε το Σάββατο στο Reuters.

«Άραγε περίμενε κανείς από εμάς ότι ο λαός μας θα πέθαινε από την πείνα, είχε περάσει από κανενός το μυαλό η σκέψη αυτή πριν;», έγραψε ο Ρόλα Γκάνιμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας Παλαιστίνιος ανέφερε στο Reuters πως δεν έχει φάει τίποτα τις τελευταίες ημέρες και ότι αναγκάστηκε να ζητιανεύσει για να βρει ψωμί για τα παιδιά του. «Υποκρίνομαι πως είμαι δυνατός, όμως φοβάμαι ότι θα καταρρεύσω μπροστά τους, οποιαδήποτε στιγμή», περιέγραψε σε τηλεφωνική επικοινωνία, αρνούμενος να κατονομαστεί υπό τον φόβο αντίποινων.

«Κόλαση» στις νότιες περιοχές

Το Ισραήλ άρχισε την περασμένη εβδομάδα μια χερσαία επίθεση στα νότια και έκτοτε έχει προωθηθεί από τα ανατολικά στην καρδιά της πόλης Χαν Γιουνίς, την ώρα που μαχητικά αεροσκάφη του επιτίθενται σε μια περιοχή στα δυτικά.

Σήμερα, στελέχη της Χαμάς και ορισμένοι κάτοικοι λένε πως μαχητές αποτρέπουν τα ισραηλινά τανκ από το να μετακινηθούν δυτικότερα μέσα στην πόλη και συγκρούονται με ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει πει πως η αποστολή του έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ αναφέρει πως δεκάδες μαχητές της Χαμάς παραδόθηκαν και προτρέπει άλλους να τους ακολουθήσουν. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έκανε γνωστό πως εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, όπου οι Ισραηλινοί έσπευσαν σε καταφύγια για να σωθούν.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, το 85% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί και περιγράφει ως «κόλαση» τις συνθήκες στις νότιες περιοχές του θύλακα, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί.

«Αναμένω η δημόσια τάξη να καταρρεύσει πλήρως σύντομα και μια ακόμα χειρότερη κατάσταση να εκτυλιχθεί, περιλαμβανομένων επιδημιών και μιας αυξανόμενης πίεση για μαζικές μετακινήσεις προς την Αίγυπτο», προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ισραήλ αρνείται πως επιδιώκει να «αδειάσει τη Γάζα»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), έγραψε το Σάββατο πως το να ωθούνται οι κάτοικοι της Γάζας ολοένα και πιο κοντά στα σύνορα δείχνει «απόπειρες να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο».

Τα σύνορα με την Αίγυπτο είναι προστατευμένα, όμως μέλη της Χαμάς άνοιξαν με εκρηκτικά τρύπες στα τείχη το 2008 προκειμένου να σπάσουν τον αποκλεισμό. Οι κάτοικοι της Γάζας τα διασχίζουν για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα αγαθά, όμως γρήγορα επιστρέφουν, χωρίς κανείς να έχει μόνιμα εκτοπιστεί.

Η Αίγυπτος έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει πως δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να εισέλθουν στο έδαφός της αυτή τη χρονική στιγμή, εκφράζοντας φόβους πως δεν μπορέσουν να επιστρέψουν. Σε αυτό το κλίμα και η Ιορδανία κατηγόρησε χθες το Ισραήλ πως επιδιώκει να «αδειάσει τη Γάζα από τους πολίτες της». Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λεβί χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απαράδεκτες και ψευδείς», επισημαίνοντας πως η χώρα του υπερασπίζεται τον εαυτό της «από τα τέρατα που διέπραξαν τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», προκειμένου να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη γειτονική Ιορδανία, τα περισσότερα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έκλεισαν ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα Παλαιστινίων για απεργία, όμως ο αντίκτυπος στο Ισραήλ δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκα στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερες πως έπληξε δύο ισραηλινά άρματα μάχης με ρουκέτες και εκτόξευσε όλμους εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.