Σε ρυθμούς Χριστουγέννων μπαίνει η αγορά από την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, καθώς ξεκινά και επίσημα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά κάθε μέρα με συνεχές ωράριο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου θα μπορούν τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου καθώς και τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων

Όπως αναμένεται η αγορά θα «ζεσταθεί» περισσότερο μετά την πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους είναι η 21η Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι εργοδότες που φροντίζουν, βάσει προγραμματισμού, να μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων από το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και μετά.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
  • Λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών (ημερομίσθιο, ωρομίσθιο).
  • Υπάρχει διαθέσιμη η online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α για να μπορούν οι εργαζόμενοι να υπολογίζουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.
  • Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο με έναν ολόκληρο μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.