Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια στο ρεύμα έχει ήδη αρχίσει, οι περισσότεροι φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει το χρώμα που θα διαλέξουν. Οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο ειδικό, το κίτρινο κυμαινόμενο και το πορτοκαλί δυναμικό.

«Το ζητούμενο είναι οι τιμές»

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα δούμε από πρώτη του έτους.

«Επειδή υπάρχουν περίπου 130 διαφορετικά τιμολόγια και κανένας μας δεν ήξερε ποιο από αυτά έχει, εμείς τα κατηγοριοποιήσαμε σε τρία χρώματα τα 130 έτσι ώστε, τουλάχιστον οπτικά, να ξέρουμε ένα βασικό. Βάλαμε τρία χρώματα, το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί, για τα 130, και δημιουργήσαμε ένα τέταρτο χρώμα».

«Ουσιαστικά ο πολίτης έχει να επιλέξει μεταξύ δύο: του κίτρινου που είναι ένα τιμολόγιο το οποίο δεν γνωρίζω καθόλου καθώς διανύω τον μήνα τι τιμή τελικά θα χρεωθώ για την ενέργεια που καταναλώνω και στο τέλος που θα γίνει η σούμα θα μου έρθει ο λογαριασμός. Το ρίσκο αν θέλετε το αναλαμβάνει ο καταναλωτής. Έχει να κάνει και με τις ενεργειακές ανάγκες σε κάθε σπίτι αλλά και με τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα», συμπλήρωσε.

Όπως λέει η ίδια, «από εκεί και πέρα, η πολιτεία έφτιαξε ένα τιμολόγιο στο οποίο όλοι μας από 1η του μηνός θα μεταπέσουμε, χρώματος πράσινου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα κάθε πρώτη του μηνός να ξέρω και να κάνω τα κουμάντα μου, ποια είναι η τιμή με την οποία θα χρεώνομαι. (…) Έχει το εξής καλό. Θα μας βάλει σε μια συνήθεια, κάθε μήνα να βλέπουμε από το νούμερο ένα το όνομα του παρόχου, μια τελική τιμή. Στο πράσινο τιμολόγιο, αυτό που βλέπετε ως τελική τιμή, αυτή και είναι και έχει τα πάντα όλα μέσα».

Σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «το ζητούμενο είναι οι τιμές. Εμείς όλο αυτό το κάναμε γιατί θέλουμε να ξέρει ο καταναλωτής τι πληρώνει και ποιος είναι ο φθηνότερος».

«Το πορτοκαλί είναι το τιμολόγιο του μέλλοντος, εκεί που ιδανικά θα έπρεπε να πάμε όλοι. Προϋπόθεση είναι να εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές στα σπίτια μας. Αυτό θα γίνει. Το πορτοκαλί είναι το καλύτερο από όλα αρκεί να έχουμε έξυπνο μετρητή και απαιτεί μια εξοικείωση. Έχουμε ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να επιταχύνει την εγκατάσταση. Ο στόχος είναι 1 εκατομμύριο μετρητές να μπαίνουν κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. (…) Το σημαντικό είναι ο καταναλωτής να ενημερώνεται καθώς συνομιλεί με τον όποιον πάροχο και να ξέρει και τις παγίδες», κατέληξε.