Τον λόγο που άλλαξε γνώμη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πλέον είναι υπέρ εξήγησε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας πως πριν 20 χρόνια είχε καταψηφίσει σχετική ρύθμιση στο συμβούλιο της Ευρώπης.

«Άλλαξα γνώμη γιατί σήμερα ξέρω ποια είναι η πραγματικότητα, ασχολήθηκε με το θέμα. Ξέρω πόσα παιδάκια υπάρχουν και ζουν με μειωμένα δικαιώματα διότι αν ένας πατέρας ή μια μητέρα πεθάνει το παιδί πάει στην Πρόνοια. Είμαι υπέρ, πρέπει να έρθει, εμείς οι πολιτικοί έχουμε την υποχρέωση να κοιτάμε μπροστά» είπε.

«Γυρίσαμε σελίδα»

Για την χθεσινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ικανοποιημένη καθώς η Ελλάδα «γύρισε σελίδα» ύστερα από 2,5 χρόνια κρίσης με τη Τουρκία.

«Υπάρχει ανακούφιση στον ελληνικό λαό ότι μετά από 2,5 χρόνια πάρα πολύ μεγάλης έντασης και πάρα πολύ μεγάλων δυσκολιών έχει γυρίσει σελίδα στα ελληνοτουρκικά. Μετά τους σεισμούς φαινόταν αλλαγή στη ρητορική της Τουρκίας και κυρλιως στη μείωση των υπερπτήσεων που έχουν τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό. Κάθε μέρα στον αέρα δεκάδες πτήσης, κάθε μέρα βρίσκονταν στον αέρα τα αεροσκάφη και οι πιλότοι σε 24ωρη βάση, ενώ τα υποβρύχια είχαν φτάσει μήνα κάτω από το νερό».

Και πρόσθεσε: « Δεν ήταν αστεία η περίοδος. Χθες γυρίσαμε σελίδα. Δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι και μια χαραμάδα να βρεις θα πρέπει να συνεχίσεις τον διάλογο. Ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε αποφασισμένος μη δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα» ανέφερε.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως τα 20 χρόνια που είναι πρόεδρος ο Ερντογάν «δεν είχαμε κανένα θερμό επεισόδιο» μετά το 1996 με την τελευταία μεγάλη κρίση. «Τις βαριές κρίσεις δεν τις είχαμε με τον Ερντογάν, τις είχαμε με τους Κεμαλικούς. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση διεθνώς και πρέπει να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ενώ έχει ανοιχτά μέτωπα με Συρία, Λιβύη», είπε και εκτίμησε ότι έχει κάθε λόγο να δείξει ότι με μια ευρωπαϊκή χώρα έχει καλές σχέσεις.

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας»

Αναφορικά για τη Διακήρυξη που υπέγραψαν Ελλάδα – Τουρκία σημείωσε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Ήταν μια προσπάθεια που κάναμε πολλά χρόνια. Δεν έχει δομική αλλά έχει πολιτική αξία καθώς περιέχει όλες τις ελληνικές θέσεις».

‘Οσον αφορά τη βίζα στους Τούρκους πολίτες η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι πρόκειται για μια «τονωτική ένεση για τα νησιά» και πρόσθεσε: «Είναι βίζα της Ελλάδας. Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, δεν σημαίνει ότι λήξαμε τα θέματά μας με την Τουρκία αλλά κάναμε σημαντικό βήμα μπρος τα εμπρός.

«Δεν είπαμε ποτέ Ερντογάν γιοκ»

Αναφορικά με την θέση του Αντώνη Σαμαρά που με κάθε τρόπο έλεγε ότι ο Ερντογάν δεν πρέπει να έρθει στην Ελλάδα, επικαλούμενος και τη σύμφωνη γνώμη του Κώστα Καραμανλή η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι όταν ήταν πρωθυπουργός δεν ήταν καχύποπτος και είχε δύο συναντήσεις υπουργικών συμβουλίων.

Όπως είπε ακολουθούσε την ίδια τακτική με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. «Ήταν λάθος η εκτίμηση που έκανε. Σέβομαι τις απόψεις όλων. Εμείς δεν είπαμε ποτέ Ερντογάν γιοκ. Αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι για το καλό και το καλο σενάριο. Η υπεράσπιση του υγιούς πατριωτισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση».