Ξεκινούν από Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα για το θέμα της επιστολικής ψήφου. Αυτό εξήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Global Strategy Group του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του οποίου προεδρεύει εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ξεκινούμε τις διαβουλεύσεις με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα το πρωί» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι επαφές με τα κόμματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός επισήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Έλληνες της Διασποράς για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενδιαφέρον το οποίο εισέπραξε και η ίδια σε εκδήλωση ομογενών που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι. Εκεί είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε πολυάριθμες απορίες συμπολιτών μας που κατοικούν στο εξωτερικό για τον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, καθώς και να τους εξηγήσει βήμα προς βήμα την εκλογική διαδικασία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και σημείωσε ότι υπάρχει άπλετος χρόνος προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και ευρύτερα για τις υπόλοιπες εκλογικές διαδικασίες.

Προκηρύξεις θέσεων για τις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου

Αναφορικά με τον νέο νόμο για τις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου και τις αλλαγές που αυτός προβλέπει στα κριτήρια επιλογής διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες, επεσήμανε ότι ήδη εκδόθηκε η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου, έναν μήνα νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, και επίκειται η έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωση των θέσεων, με πρώτη προτεραιότητα τον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

«Οι πρώτες δύο προκηρύξεις που θα βγουν θα αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας μας, θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, καθώς επίσης και των υγειονομικών περιφερειών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ατζέντα του ΟΟΣΑ

Τέλος, αναφερόμενη στο Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η φετινή ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση και το δημογραφικό.

«Πραγματευόμαστε βέλτιστες πρακτικές στους τομείς αυτούς, βλέπουμε ποιες είναι οι διεθνείς προκλήσεις και συζητούνται ζητήματα χάραξης πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών εισηγούνται στις κυβερνήσεις τους» τόνισε. Σημείωσε, δε, ότι η προεδρία του φετινού φόρουμ ανατέθηκε στη χώρα μας έπειτα από μία πολύ συγκροτημένη πρόταση που κατατέθηκε από ελληνικής πλευράς.