H Google ανακοίνωσε την δημιουργία του Gemini το οποίο χαρακτηρίζει ως το «πιο ικανό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης» που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα καθώς είναι μια τεχνολογία ικανή να επεξεργαστεί διάφορες μορφές πληροφοριών, όπως βίντεο, ήχο και κείμενο.

Το Gemini είναι το αποτέλεσμα μεγάλης κλίμακας συλλογικών προσπαθειών από ομάδες σε όλη την Google, συμπεριλαμβανομένου του Google DeepMind και της Google Research, και είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνικό έργο του τεχνολογικού κολοσσού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το Gemini ξεπερνά το ChatGPT στις περισσότερες δοκιμασίες και εμφανίζει «προηγμένη συλλογιστική» σε πολλαπλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ελέγχου και βαθμολόγησης των ασκήσεων φυσικής ενός μαθητή.

«Αυτή η νέα εποχή των μοντέλων αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές και μηχανικές προσπάθειες που έχουμε αναλάβει ως εταιρεία», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, σε ανάρτηση στο blog.

Η Google αναφέρει ότι βελτιστοποίησε το Gemini 1.0, την πρώτη έκδοση του μοντέλου δημιουργώντας τρεις εκδόσεις

• Gemini Ultra — ένα ευρείας κλίμακας μοντέλο για εξαιρετικά πολύπλοκες εργασίες
• Gemini Pro — ένα μοντέλο κλιμάκωσης σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών
• Gemini Nano — ένα μοντέλο για εργασίες σε φορητές συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα)

Επιπλέον, η Google δήλωσε ότι η έκδοση Ultra ξεπέρασε τα πιο σύγχρονα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου μοντέλου του ChatGPT, το GPT-4, σε 30 από τις 32 δοκιμασίες αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμασιών συλλογισμού και κατανόησης εικόνων. Η έκδοση Pro ξεπέρασε το GPT-3.5, την τεχνολογία πίσω από την ελεύθερης πρόσβασης εκδοχή του ChatGPT, σε έξι από τις οκτώ δοκιμές.

Το Gemini είναι ένα πολυτροπικό μοντέλο AI. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γενικεύει και να κατανοεί απρόσκοπτα, να λειτουργεί και να συνδυάζει διαφορετικούς τύπους πληροφοριών, όπως:

• Κείμενο
• Εικόνες
• Ήχος
• Βίντεο
• Γλώσσες κωδικοποίησης

Το Gemini είναι σύμφωνα με την Google ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά σε κάθε πηγή από κινητές συσκευές έως κέντρα δεδομένων.

Επίσης το Gemini θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές και οι εταιρικοί πελάτες αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το μοντέλο Gemini, είναι το πρώτο που ανακοινώνεται μετά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο μήνα, στην οποία οι εταιρείες τεχνολογίας συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για τη δοκιμή προηγμένων συστημάτων πριν και μετά την κυκλοφορία τους, όπως αναφέρει ο Guardian.

Από την έναρξη του ChatGPT της OpenAI πριν από περίπου ένα χρόνο, η Google κάνει αγώνα δρόμου για την παραγωγή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που να ανταγωνίζεται αυτό που έχει εισαγάγει η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft.