Η ΕΣΗΕΑ περνά στην αντεπίθεση και καταγγέλλει πρακτικές, όπως οι διαδοχικές αγωγές του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, που βάλλουν κατά της ελευθερίας του Τύπου κι έχουν ξεκάθαρο στόχο τον περιορισμό της ενημέρωσης μέσα από τον εκφοβισμό.

Χαρακτηριστικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε «για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή του στην πρακτική των αγωγών, οι οποίες έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και να περιορίσουν την Ενημέρωση».

Ονοματίζοντας μάλιστα τις πρακτικές αυτές, η Ένωση ανέφερε πως «το τελευταίο διάστημα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης όταν ξεκίνησε η δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, έχει εξαπολύσει καταιγισμό νέων αγωγών εναντίον πολλών δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα με υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις».

Τουλάχιστον κατά την ΕΣΗΕΑ, «η πρόσφατη πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση νομοθεσίας, η οποία προστατεύει τους δημοσιογράφους από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), δικαιώνει τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας και των δημοσιογράφων όλης της Ευρώπης ενάντια στην παρεμπόδιση της Ενημέρωσης για θέματα δημοσίου συμφέροντος».