Στην αεροπορική βάση Los Llanos Albacete της Ισπανίας κάθε χρόνο, τέτοια εποχή διεξάγεται η ειδική εκπαίδευση πιλότων μαχητών αεροσκαφών.

Είναι ένα είδος αεροπορικής σχολής ώστε να γίνουν οι πιλότοι καλύτεροι, να εκπαιδευτούν σε μοντέρνους τρόπους εναέριας μάχης, μια σχολή που ονομάζεται Top Gun Ευρώπης.

Όπως υπάρχει στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, η σχολή Top Gun, που συγκεντρώνει τους καλύτερους πιλότους για να τους εκπαιδεύσει ώστε να τους κάνει καλύτερους, έτσι και στην Ευρώπη υπάρχει αυτή η Σχολή στην Ισπανία.

Κάθε χρόνο η χώρα μας, (όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) αποστέλλει δύο μαχητικά στη Σχολή αυτή. Εφέτος έστειλε δύο Mirage 2000-5, στο ένα από αυτό ήταν μια γυναίκα πιλότος.

Στο πιλοτήριο συγκεκριμένα βρισκόταν η υποσμηναγός (Ι) Θεοδώρα Δούρου, η οποία μαζί με τον συνάδελφό της πραγματικά εξέπληξαν.

Αλλωστε είναι πλέον συνηθισμένο σε τέτοιες σχολές, όπου διδάσκεται η εξελιγμένη τακτική που πρέπει να ακολουθούν οι πιλότοι σε περίπτωση μάχης, οι Έλληνες πιλότοι εκλέγονται (από άλλους πιλότους) είτε ως οι καλύτεροι του ΝΑΤΟ, είτε στην προκειμένη περίπτωση αρχηγοί σχηματισμού, είτε ακόμα ως καλύτεροι πολεμιστές.

Η υποσμηναγός (Ι) Δούρου, η οποία μετείχε πριν από λίγους μήνες και σε ασκήσεις με αεροσκάφη στα Εμιράτα, εκπροσώπησε και στην Ισπανία επάξια την χώρα μας και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Είναι η πρώτη γυναίκα μαχητικού που πήρε μέρος στη Σχολή Top Gun της Ευρώπης. Μαζί με τους πιλότους μας, μετείχαν ήταν στην σχολή Top Gun της Ευρώπης και μηχανικοί εδάφους, ανάμεσά τους και γυναίκες μηχανικοί.

Για την ιστορία, απλώς να σημειώσω και τούτο: Να υπενθυμίσω το τραγικό δυστύχημα που συνέβη το 2015 στην ίδια ισπανική βάση είχε ως συνέπεια να υπάρξουν δύο Έλληνες πιλότοι καθώς και άλλοι οκτώ νατοϊκοί στρατιωτικοί νεκροί από πτώση ελληνικού μαχητικού τύπου F-16 στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Οι δύο πιλότοι μας με την επίδοσή του απέδωσαν τιμές στους νεκρούς συναδέλφους τους.

***

Ολόκληρη η συμφωνία για την βίζα των Τούρκων σε δέκα νησιά

Ίσως να είναι η πιο σημαντική συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά την παραμονή του Ερντογάν στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά την βίζα των Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Αιγαίου.

Προβλέπει συγκεκριμένα την χορήγηση 7 ημερών βίζα σε Τούρκους πολίτες, στις συζύγους τους και στα παιδιά τους, την οποία θα την εξασφαλίζουν, μετά από αίτησή τους στον νησιώτικο προορισμό τους. Τα δέκα νησιά στα οποία οι Τούρκοι μπορούν να παίρνουν 7ήμερη βίζα για ένα χρόνο είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη, το Καστελλόριζο και η Ρόδος.

Για την συμφωνία αυτή εργάστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος πήρε ήδη το «οκ» και η ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, η οποία να σημειώσω ότι είναι Σουηδή και συμφώνησε σε αυτό παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν άρει το βέτο της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Έτσι η χώρα μας γίνεται η πρώτη χώρα στη ζώνη Σένγκεν που χορηγεί βίζα στους Τούρκους πολίτες, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις για άσυλο από Τούρκους όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα ελέγξει τις ροές μεταναστών προς την χώρα μας.

Η συμφωνία αναμένεται δώσει νέα οικονομική ώθηση στα δέκα νησιά, αφού οι Τούρκοι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται όλο τον χρόνο ακόμα και τον χειμώνα και θεωρούνται τουρίστες που ξοδεύουν.

***

Η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Στη συναυλία του ΚΚΕ για το αντιδικτατορικό τραγούδι στη Λαμία, θα βρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Κυριακή, καθώς το ΚΚΕ συνεχίζει τις εκδηλώσεις με αφορμή τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη μεγάλη εκδήλωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία. Όχι μόνο γιατί η πόλη του θα υποδεχτεί μεγάλους ερμηνευτές όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Τσακνής, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ξεχωριστά τραγούδια σε ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη, αλλά και γιατί έναν επιπλέον λόγο.

Γιατί εκεί, στη Λαμία στο Δημοτικό Θέατρο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, 10 χρονών, είδε για πρώτη φορά τον Μίκη Θεοδωράκη σε συναυλία που είχε διοργανώσει η Νεολαία Λαμπράκη.

Ο ίδιος έχει πει: «θυμάμαι το θέατρο να είναι ζωσμένο από την Αστυνομία και τους χαφιέδες να καταγράφουν τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν, ιδιαίτερα τους «Λαμπράκηδες» που φορούσαν στο πέτο το σηματάκι με το «Ζ» το οποίο συμβόλιζε ότι ο Λαμπράκης ΖΕΙ! Εκεί είδα για πρώτη φορά τον Μίκη να διευθύνει την ορχήστρα του μ’ εκείνα τα τεράστια χέρια να υψώνονται και ένα παράστημα που φάνταζε στα παιδικά μου μάτια δυσθεώρητο. Να διευθύνει κομμάτια από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», την «Όμορφη πόλη», τη «Γειτονιά των αγγέλων» με τις εμβληματικές φωνές του Μπιθικώτση, της Φαραντούρη και άλλων και το θέατρο να σείεται από τα χειροκροτήματα και την ψυχική ανάταση που σκορπούσαν οι μελωδίες του Μίκη».

***

Η Νέα Αριστερά παίρνει τον λόγο στη Βουλή

Η πρώτη εμφάνιση σήμερα της Νέας Αριστεράς (ή της Ομάδας των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ) στη συζήτηση για το φορολογικό, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Χαρίτση και θα έχει ενδιαφέρον η ομιλία του όταν κανείς θα την συγκρίνει με αυτήν του Σωκράτη Φάμελλου.

Γραφεία στη Βουλή στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχουν ακόμα δοθεί, αλλά έμαθα ότι οι 11 έχουν τακτοποιηθεί στα έδρανα, όχι όμως στην πρώτη σειρά.

***

What’s up με το WhatsApp;

Αυτό το ενημερωτικό έγγραφο της ΕΥΠ στο πλαίσιο των γενικότερων οδηγιών που δίνονται για την ασφάλεια των επικοινωνιών που έλαβαν τα κυβερνητικά στελέχη, για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τις επικοινωνίες τους δεν εστάλη για πρώτη φορά. Είχε σταλεί και μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στους νέους υπουργούς με συγκεκριμένες οδηγίες να είναι πολύ προσεκτικοί μέσω των γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας ( WhatsApp, Messenger, Viber κτλ.), καθώς δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλή. Τι ακριβώς συνίσταται αυτή η οδηγία; Μήπως έγινε απόπειρα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών;

Ρώτησα λοιπόν άλλοι υπουργοί μου είπαν πως δεν έλαβαν τέτοια οδηγία από την ΕΥΠ, άλλοι ( κυρίως νεοεισελθέντες στην κυβέρνηση) μου το επιβεβαίωσαν αλλά το θεώρησαν τυπικό, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων που παρέχονται από την ΕΥΠ για την ασφάλεια των επικοινωνιών, λέγοντας ότι οι οδηγίες δίνονται στο πνεύμα της γενικότερης επαγρύπνησης για τις ασφαλείς επικοινωνίες. Να προσέχουν με δυο λόγια όταν μιλούν στα τηλέφωνα.

***

Τα τρία γκολ από τα αποδυτήρια του υπουργού Οικονομικών

Θα παρακαλούσα να γίνει κατανοητό ότι κάθε Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκινάει την προσπάθειά του με μερικά γκολ από τα αποδυτήρια που δεν τα έχουν οι άλλοι υπουργοί της Ε.Ε.», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στον Αντένα)

Αλλά ποια είναι αυτά τα τρία γκολ; Κατά τον υπουργό Οικονομικών, πρώτον, είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, που, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και παρά τη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει μεγάλο.

Το δεύτερο είναι οι αμυντικές δαπάνες. Οι φρεγάτες, τα αεροπλάνα στοιχίζουν. Από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα», ενώ πρόσθεσε ότι «Το τρίτο έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αν δείτε τώρα στον Προϋπολογισμό, δίνουμε 30-31 δισ. ευρώ ετησίως για τις συντάξεις. Τα μισά από αυτά είναι από τους φορολογουμένους, από τους φόρους. Αν επομένως πάμε και μειώσουμε τον ΦΠΑ αλόγιστα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε βασικές ανάγκες».

***

Μαρία Κάλλας 100 χρόνια στη Ρώμη

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία, ο δήμος της Ρώμης και η Όπερα της ιταλικής πρωτεύουσας, τίμησαν την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ της υψίφωνου Μυρτώς Παπαθανασίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την πρεσβεία μας στο θέατρο «Κοστάντσι» της Όπερας της Ρώμης, το οποίο ήταν κατάμεστο, με πάνω από 1.600 θεατές.

Μια συμβολική «επανασυμφιλίωση» της κορυφαίας μας σοπράνου, με το συγκεκριμένο θέατρο, όπου είχε λάβει χώρα ένα «τραυματικό συμβάν». Στις 2 Ιανουαρίου του 1958, η «Ντιβίνα» είχε αποχωρήσει από την Όπερα της Αιώνιας Πόλης, μετά το τέλος της πρώτης πράξης της Νόρμα, εξαιτίας φωνητικών προβλημάτων.

Από τα θεωρεία του θεάτρου παρακολούθησαν το ρεσιτάλ και τέσσερα πολύ γνωστά ονόματα της ελληνικής πολιτικής: οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας και οι πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ρώμη για συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης των δεσμεύσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

***

Κουβέντα ο Τσίπρας για τους 11

Ήταν μου λένε στην Ρώμη μια καλή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους Έλληνες βουλευτές. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε συζήτηση για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπε κουβέντα για τους 11, αλλά ούτε για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αντιθέτως συζήτησε με την Ντόρα Μπακογιάννη (και τους άλλους) για τα θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρακολούθησε την όπερα για την Μαρία Κάλλας, γευμάτισαν όλοι μαζί (φιλέτο και μακαρόνια) στην ιδιόκτητη του ελληνικού κράτους πρεσβεία μας στη Ρώμη με την πρέσβη Ελένη Σουρανή.