Σε ισχύ έχουν τεθεί σήμερα έκτακτα μέτρα για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ θα κλείσει στις 9:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και ο σταθμός «Μοναστηράκι» από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 μέχρι νεωτέρας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Στους δρόμους θα βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα θα φορούν κάμερες στις στολές τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει: «Αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (κάμερες χειρός) και την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων/Δ.Α.Α. (κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – body worn cameras), κατά την υλοποίηση από στελέχη των Υπηρεσιών τους, του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και πορειών στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς/λεωφόρους: [Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας -Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Αμαλίας – Σουρή – Ναυάρχου Νικοδήμου – Αδριανού – Δεξίππου – Άρεως – πλατεία Μοναστηρακίου – Ερμού  πλατεία Αγίων Ασωμάτων – Π. Τσαλδάρη – Μενάνδρου – Μάρνης – Αριστοτέλους – Κοδριγκτώνος – Ευελπίδων – Ανδρέα Μουστοξύδη – Λ. Αλεξάνδρας  Λ. Βασ. Σοφίας], από την 06:00 ώρα της Τετάρτης 06/12/2023 έως την 06:00 ώρα της Πέμπτης 07/12/2023».

Από αέρος θα υπάρξει επιτήρηση από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του αρχηγείου θα δίνουν και drone. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και οι Αίαντες, τα γνωστά υδροβόλα οχήματα, ενώ δυνάμεις ΜΑΤ και Ομάδες ΔΡΑΣΗ θα βρίσκονται και σε σημεία γύρω από τα Εξάρχεια.

Οι πορείες

Για την 15η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 12:00 θα γίνει συγκέντρωση στα Προπύλαια με πρωτοβουλία μαθητών, σχολείων και φοιτητικών συλλόγων. Για τις 18:00 υπάρχει κάλεσμα από συλλογικότητες, σωματεία και φορείς πάλι στα Προπύλαια.

Στις 21:00 υπάρχει κάλεσμα για σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει μια μαθητική συγκέντρωση στις 12:00 στην Καμάρα και μια 18:00 στο ίδιο σημείο. Συγκεντρώσεις είναι επίσης προγραμματισμένες στην Πάτρα, τον Βόλο, το Αγρίνιο, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Χαλκίδα και την Καβάλα.