Χιλιάδες ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα την Τρίτη (5/12) σε μια μεγάλη διαδήλωση απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών ήταν εξ αυτών που έδινε τον παλμό στην κινητοποίηση. «Χιλιάδες δικηγόροι, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι σήμερα εδώ να πουν ένα μεγάλο ‘όχι’ στη φοροεπιδρομή, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση, στην προεκλογική εξαπάτηση, στην τσαλαπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, στο τσουβαλιασμά μας».

Με πανό και σημαίες στα χέρια, οι διαδηλωτές απαίτησαν την απόσυρση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. «Είναι ένας άδικος νόμος γιατί είναι οριζόντιος. Μπορεί η κυβέρνηση να κάτσει μαζί μας, με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς και να δούμε ένα νόμο που θα χτυπάει από πάνω προς τα κάτω», είπε ο πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε άλλο. Είναι ένα άδικο βαθιά νομοσχέδιο που αυξάνει κατακόρυφα τη φορολογία για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες», είπε ο πρόεδρος βιοτεχνικών σωματείων, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

Όπως προβλέπεται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το νέο έτος θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση, έδωσαν και οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, οι οποίοι τράβηξαν χειρόφρενο για 48 ώρες ζητώντας και αυτοί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

«Ακολουθεί μια εξυψωτική πολιτική για τους μικρούς επαγγελματίες, έχουμε τη θηλιά στο λαιμό μας. Τώρα μας τη σφίγγουν», ανέφερε οδηγός ταξί.

Δυναμική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, όπου ελεύθεροι επαγγελματίες δεκάδων κλάδων συγκεντρώθηκαν έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ζητώντας να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Ξεκινήσαμε χτες και για τις επόμενες μέρες μέχρι και τη ψήφιση του θα είμαστε στους δρόμους, είναι ένα νομοσχέδιο που εξαθλιώνει όλους τους μικρομεσαίες ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο πρόεδρος Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης, Λεοντιάδης Κλήμης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δηλώσει πως ακόμα και αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη, οι ίδιοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.