Η Νέα Αριστερά των έντεκα ανεξάρτητων βουλευτών που αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε για να καταλάβει τον δικό της χώρο στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ένας εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN για τη γέννηση του φορέα, τις μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και τα σενάρια συνεργασιών με άλλα κόμματα, εντός ή εκτός Βουλής.

«Θα δουλέψουμε να βγει κάτι πολύ καλό», σχολίασε αρχικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως η Νέα Αριστερά προέκυψε διότι «ο κόσμος έχει κουραστεί από την ατάκα και τις πολιτικές κοκορομαχίες» τη στιγμή που «τα προβλήματα συνεχίζονται».

«Είναι μεγάλη η διάκριση το σε ποιους απευθύνεσαι από το ποιος είσαι», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «δεν μπορείς να είσαι ένας χυλός, να μην ξέρεις τι είσαι και τι πιστεύεις».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εξαέρωση, δεν το βλέπω καν ως διάσπαση. Είναι ένα κόμμα που διαλύεται και δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης. Όλοι έχουμε ευθύνη, και ο Αλέξης Τσίπρας ένα μεγάλο μέρος αυτής», τόνισε ακόμη.

Συνέχισε δε υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε στρατηγοί που πολεμούν στις μάχες του προηγούμενου πολέμου. Θέλουμε να βάλουμε ατζέντα για τις νέες μάχες που έχουμε μπροστά μας απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά συγχρόνως μ’ έναν ανανεωμένο λόγο που παράγει πολιτική».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να είναι αρεστός σε όλους με δόσεις λαϊκισμού»

Πάνω σε αυτό αποκρίθηκε μετά από ερώτηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν ήθελε να είναι πολύ αρεστός σε όλους και στον κόσμο δεν αρέσει αυτό. Μια κυβέρνηση έχει προτεραιότητες. Αν θες να είσαι αρεστός σε όλους, καταλήγεις να μην είσαι αρεστός σε κανέναν».

«Υπήρχαν δόσεις λαϊκισμού, αλλά προτιμώ να δείτε στο νέο σχήμα τι σημαίνει να πάμε πέρα από τον λαϊκισμό χωρίς να χάσουμε το λαϊκό και το ταξικό. Λέμε όχι στις υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «οι κεντρώες λύσεις δεν δουλεύουν. Δεν δούλεψαν στη Βρετανία, δεν δούλεψαν στις ΗΠΑ, δεν δουλεύουν στη Γαλλία», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κεντρώα λύση ότι η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια».

«Μπορούμε να βρούμε συμβιβασμούς»

«Δεν νομίζω ότι ευνοούμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη» απάντησε ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στις κατηγορίες των πρώην συντρόφων του, επισημαίνοντας για το ενδεχόμενο συνεργασιών πως «εγώ πάντα ήμουν υπέρ των συμμαχιών. Αλλά πρέπει να είσαι κάτι, να λες κάτι, να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Και μετά θα κάνεις τον συμβιβασμό. Εγώ ήμουν πάντα με αυτό που λέγεται το Κόκκινο-Κόκκινο-Πράσινο. Τη σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Πράσινους. Αλλά πρώτα πρέπει να είσαι το κόκκινο. Μετά από συζητήσεις με το ΠαΣοΚ ή με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρούμε κάποιους συμβιβασμούς. Αλλά πρέπει ν’ αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει».

Στο φινάλε ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα νομοσχέδια των «κόκκινων δανείων» και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα, μια κυβέρνηση που δεν είπε τίποτα επ’ αυτού πριν από τις εκλογές που έρχεται με οριζόντιες λύσεις και τι δεν είπε», κατέληξε.