Δεν πέρασαν ούτε λίγα 24ωρα από τον σάλο που προκλήθηκε στο Λονδίνο με το διπλωματικό και πολιτικό unfair του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ φάνηκε να παίρνει εμμέσως πλην σαφώς θέση υπέρ της Ελλάδος. Χωρίς καμία δήλωση, παρά μόνον με μια κίνηση, κατάφερε για τους γνωρίζοντες, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Ο Βασιλιάς Κάρολος βρισκόταν στο Ντουμπάι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα κατά τη διάρκεια της COP28, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Ρίσι Σούνακ.

Η γραβάτα ωστόσο που επέλεξε ήταν η πιο αγαπημένη του, αυτή με τις ελληνικές σημαίες. Αυτή φορούσε όταν συνάντησε τον Σούνακ και θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευτεί ως μία κίνηση στήριξης προς την χώρα μας με φόντο τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη γραβάτα, με την ελληνική σημαία αρέσει στον Βασιλιά και την φοράει μόνον σε σημαντικές εκδηλώσεις.

Την πρώτη φορά που την φόρεσε ήταν την ημέρα των γενεθλίων του στις 14 Νοεμβρίου όταν έκλεισε τα 75 του χρόνια. Την ξαναφόρεσε και στην υποδοχή του Κορεάτη Πρωθυπουργού. Και μια άλλη φορά όταν επισκέφθηκε την Κένυα.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ελληνικές γραβάτες του Καρόλου έχουν τη δική τους ιστορία. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Βασιλιάς έχει δείξει την προτίμησή του στις γραβάτες του ελληνικού οίκου μόδας Thalassa Collections.

Πρόκειται για γραβάτες που αντλούν τη θεματολογία τους από την ελληνική παράδοση, την ιστορία και τη φύση και το περιβάλλον.

Μοτίβα με αμφορείς, με τσολιάδες, με τσαρούχια, με ελληνικές σημαίες, κρητικά τσεκούρια, ελληνικά γράμματα, άγκυρες που συμβολίζουν τη ναυτική δύναμη, μεταξύ άλλων.

Αλλά και η βασίλισσα Καμίλα προτιμά τις τσάντες που έχουν άρωμα ελληνικό. Όταν επισκέφθηκε την Αθήνα για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης της δώρισαν μια τσάντα που είναι εμπνευσμένη από την ελληνική επανάσταση.

Πρόκειται για μια τσάντα τσολιαδάκι από την σχεδιάστρια Ελβίρα Παναγιωτοπούλου.

Μάλιστα, την ίδια τσάντα είχε κρατήσει και η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

***

Στόχος; η διατήρηση του καλού κλίματος

Χαμηλοί τόνοι και όχι υπερβολές. Στόχος η διατήρηση του καλού κλίματος και της ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε κατά την ενημέρωση των κομμάτων ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με κάποιους να σημειώνουν την απόσταση από παλαιότερες διαρροές στα ΜΜΕ, που ισχυρίζονταν ότι οι διαδικασίες για την προσφυγή Ελλάδας – Τουρκίας στη Χάγη θα ήταν fast track.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα είναι χαμηλής πολιτικής, στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» και στόχος όπως μεταφέρθηκε στα κόμματα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

***

Γιατί ο Κασσελάκης αναφέρεται συνεχώς στον Τσίπρα

Δεν ήταν η μόνη φορά που αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ονομαστικά στον κ. Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης η παρουσία του οποίου και μόνον στην αίθουσα ήταν αρκετή για να εκληφθεί από πολλούς ως «είμαι εδώ και είμαι ΣΥΡΙΖΑ».

Στον προκάτοχό του αναφέρθηκε συνολικά τρεις φορές: για τις παρεμβάσεις του στα θέματα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων, για την ενεργητική εξωτερική πολιτική του και για το ότι έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ενώ επιχείρησε να τονώσει το ηθικό του εναπομείναντος «στρατεύματος» λέγοντάς τους: «Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: έχουμε σηκωθεί περισσότερες».

Δεν έλειψαν πάντως τα σαρδάμ από την ομιλία του όπως η αναφορά του στο φορολογικό Χατζηδάκη, για το οποίο είπε ότι το 84% θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα «θα μείνουν στο …απυροβόλητο», σπεύδοντας να το διορθώσει: «στο απυρόβλητο», ενώ έβαλε τα γέλια όταν αναφερθείς στον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «εξελίσσεται σε κακό δαίμονα άλλου ενός Μητσοτάκη». Προφανώς του άρεσε η έμπνευση του λογογράφου του.

***

Η Αλέκα, ο Κασσελάκης και ο διάττων αστέρας

Αιχμηρή για τον τρόπο με τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την παρέμβαση της σε εκπομπή του ΑΝΤ1 για τον διάδοχό της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η ανάδειξή του ήταν απολύτως φυσιολογική. Δεν ήταν διάττων αστέρας, ούτε πήρε από κανέναν, κανένα δαχτυλίδι. Συγκέντρωνε και συγκεντρώνει ακόμα βεβαίως, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που το Κομμουνιστικό Ελλάδας έχει συγκεντρώσει, έχει τοποθετήσει για να γίνει κάποιος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Παραδείγματος χάριν, είναι ένας άνθρωπος που αναδείχθηκε από τα κάτω. Από τα κάτω προς τα πάνω. Διαδοχικά. Ένας άνθρωπος που πέρασε από πολλούς τομείς δουλειάς. Από τους περισσότερους τομείς δουλειάς που υπάρχουν μέσα στο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα για τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

***

Όταν η Ζωή έκανε μήνυση στον Κίσινγκερ

Μήνυση …στον Χένρι Κίσινγκερ είχε κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως αποκάλυψε η ίδια στην Βουλή και μάλιστα ήταν η πρώτη νομική της ενέργεια με την ιδιότητα της δικηγόρου, το 2003.

Το ανέφερε με αφορμή τον θάνατό του, εκφράζοντας την πικρία της που τότε το Ελληνικό κράτος δεν την υποστήριξε «αλλά την υποστήριξε πολύς κόσμος σε διεθνές επίπεδο, για να ελεγχθεί ο Κίσινγκερ για διεθνή εγκλήματα, για τη συμμετοχή στα εγκλήματα της Χούντας και για την κυπριακή τραγωδία, τα διεθνή εγκλήματα σε βάρος του κυπριακού λαού», όπως είπε.

Σημείωσε δε ότι «από τότε μέχρι σήμερα δεν αλλάζω αυτά που λέω, δεν αλλάζω στάση και δεν λοξοδρομώ και πρέπει να σας πω ότι δεν το έχω μετανιώσει, γιατί μπορώ να κυκλοφορώ στον δρόμο κοιτώντας τους συμπολίτες μου στα μάτια χωρίς να έχω φύλαξη και άλλου είδους προστασία».

***

Ποιος είδε την Ζωή και την φοβήθηκε…

Η χθεσινή γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, προκάλεσε την οργή της, όπως ήταν αναμενόμενο.

Μάλιστα την ώρα που προσήλθε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών έπεσε πάνω στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την «παραπομπή» της στο Επιστημονικό Συμβούλιο με το ερώτημα εάν βουλευτής μέλος της εξεταστικής μπορεί να είναι συγχρόνως συνήγορος στην ίδια υπόθεση που εξετάζει η επιτροπή.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ότι «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της».

Έτσι όταν βρέθηκε τετ-α-τετ η κυρία Κωνσταντοπούλου με τον κ. Τασούλα δεν δίστασε να του πει με έκδηλη δυσφορία: «Τους είπατε ότι έχετε την τακτική να τυλίγετε σε μια κόλλα χαρτί και να τους στέλνετε στο Επιστημονικό Συμβούλιο όσους αντιδρούν;». «Όχι, με προλάβατε, μόλις το είπατε εσείς», της απάντησε εκείνος.

Πάντως η κυρία Κωνσταντοπούλου θέτει «μείζον θέμα εμπλοκής των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου σε αξιόποινες πράξεις» και προαναγγέλλει νομικές ενέργειες εκ μέρους της «για σειρά αξιοποίνων ενεργειών τους», με τον Πρόεδρο της Βουλής να σχολιάζει σε συνομιλητές του: «Θα πρέπει να σπεύσει διότι θα την προλάβουν οι διατάξεις Φλωρίδη κατά των δικομανών»…

***

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο και ο… Ερντογάν

* Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος η Βουλή των Ελλήνων φόρεσε τα χριστουγεννιάτικά της. Το δένδρο ήρθε από τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων και τοποθετήθηκε στην αίθουσα μπροστά από το Περιστύλιο του Περικλέους. Ένα δεύτερο δένδρο τοποθετήθηκε στο Εντευκτήριο βουλευτών, ενώ στη Βουλή θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά ελληνικά καραβάκια.

* Στο Προεδρικό Μέγαρο συνέβη το εξής. Ήρθαν παιδιά από το πρότυπο γυμνάσιο Βόλου και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό στόλισαν μαζί με την Πρόεδρο και τους συνεργάτες της το δένδρο του Προεδρικού Μεγάρου.

* Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν στόλισαν ακόμα δένδρο. Άλλωστε τούτες τις ημέρες ο Πρωθυπουργός πότε ήταν στο Λονδίνο, πότε στο Ντουμπάϊ. Έχουν προγραμματίσει όμως να στολίσουν το δένδρο το ερχόμενο Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου. Πότε είπαμε πως έρχεται ο Ερντογάν; Στις 7 Δεκεμβρίου. Α, δεν θα δει δένδρο στο Μαξίμου, παρά μόνο θα δει το δένδρο του Προεδρικού.

***

Η γαλάζια χώρα με τα 170 νησιά και ο πράσινος ηγέτης

Στο Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η Eτήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή– Cop28 πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζον Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την διοργάνωση από την Ελλάδα του Συνεδρίου «Our Ocean Conference» τον Απρίλιο στην Αθήνα. Το συνέδριο επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

«Είμαστε Γαλάζια χώρα με 170 νησιά, πολλά εκ των οποίων ακατοίκητα, επομένως έχουμε απόλυτη δέσμευσή και υποχρέωση, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Ελλάδα είναι από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά έθνη εκπροσωπώντας το 25% του παγκόσμιου στόλου. Όλοι οι παίκτες πρέπει να συνεισφέρουν στην απανθρακοποίηση του τομέα της Ναυτιλίας».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Τζον Κέρι, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. «Πράγματι είστε ένας πράσινος ηγέτης. Μεγάλωσα στη Μασαχουσέτη, πολιτεία που βεβαίως είναι δίπλα στον ωκεανό, με τον οποίο έχουμε συγγένεια», είπε ο Τζον Κέρι

***

Όταν η Google βρέθηκε στο παλιό Καπνεργοστάσιο

Δεν πέρασε απαρατήρητο, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός προτού αναχωρήσει για το Ντουμπάι συζήτησε, σε χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστάσιου, με τον VP of Engineering & Research της Google, Yossi Matias. Θέμα; Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε κοινωνικά επωφελείς τομείς όπως η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επίσης ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η πρόβλεψη ακραίων φυσικών φαινομένων και η πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενώ θίχτηκαν και τα ηθικά ζητήματα που τίθενται από την πολυδιάστατη και ραγδαία ανάπτυξή της.

Να σημειώσω ότι το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, το οποίο έχει εξ ολοκλήρου περιέλθει στη Βουλή των Ελλήνων από το 2000 και στεγάζει υπηρεσίες της, τα τελευταία χρόνια, έχοντας αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά, φιλοξενεί υψηλού επιπέδου δράσεις και εκδηλώσεις, με ένα ξεχωριστό ποιοτικό αποτύπωμα στην πολιτιστική, πνευματική και εκπαιδευτική ζωή της πρωτεύουσας και πέραν αυτής.