Καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου μεταξύ άλλων για την πορεία του στην πολιτική, την προσωπική του ζωή αλλά και τις viral ατάκες του.

Ερωτηθείς για την όχι τόσο ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί, ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποιο…. επικοινωνιολογικό ‘τρικ’»: «Ούτε εταιρεία έχουμε, ούτε τέτοια σχήματα ποτέ χρησιμοποιήσαμε. Είναι ο Κουτσούμπας. Αυτός είμαι».

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως τέτοιο λόγο είχαν και παλαιότεροι Γραμματείς του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Να σας θυμίσω πως αντίστοιχα πράγματα έλεγαν και για τον Χαρίλαο Φλωράκη και για την Αλέκα Παπαρήγα: «Να σας θυμίσω πως αντίστοιχα πράγματα έλεγαν και για τον Χαρίλαο Φλωράκη και για την Αλέκα Παπαρήγα. Και για τις ατάκες τους και για την… γλώσσα την κατανοητή. Αυτή που προσεγγίζει τον εργαζόμενο λαό και καταλαβαίνει αυτά που νιώθει. Βέβαια ο καθένας ανάλογα με το ιδιόχρωμα της καταγωγής του, με τον χαρακτήρα του».

«Αυτοί είστε»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι ατάκες του έχουν γίνει «viral», ο κ. Κουτσούμπας είπε πως στο δρόμο του φωνάζουν «αυτοί είστε», κάτι που φάνηκε να αντιμετωπίζει με χιουμοριστική διάθεση.

«Νομίζω ότι παίζουν μεγάλο ρόλο τα Μέσα Ενημέρωσης ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιο εξοικειωμένη η νεολαία με αυτά και φυσικά, τώρα ο νέος άνθρωπος γεννιέται με την τηλεόραση στο σπίτι, με το tablet, με το κινητό… Είναι πολύ οικεία αυτά. Εγώ για παράδειγμα είχα δει τηλεόραση όταν ήμουν ήδη στο Δημοτικό και μάλιστα στη γειτονιά», υπογράμμισε.

Σχετικά με το αν τις σχολιάζει ο κόσμος, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Τα σχολιάζει ο κόσμος. Ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο που ήταν καθημερινή η επαφή με τον κόσμο έξω στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις λαϊκές, σε σχολεία, σε νοσοκομεία παντού, μου έκαναν αναφορά είτε εδώ στους δρόμους της Αθήνας είτε στη Λαμία και μου φώναζαν τα παιδιά «Αυτοί είστε» ή «που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια»»

Απαράδεκτο το περιστατικό στη Βρετανία

Όσον αφορά το περιστατικό με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο ΓΓ του ΚΚΕ το χαρακτήρισε απαράδεκτο «και διπλωματικά και πολιτικά να αναβάλλεις συνάντηση τελευταία στιγμή και μάλιστα χωρίς εξήγηση». Και συνέχισε: Αλλά όποια και να ήταν η εξήγηση… Αν ήταν για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα Ελγίνεια είναι επίσης απαράδεκτο. Εγώ πριν από 4-5 χρόνια πήγα στο βρετανικό μουσείο και είχα κάνει δήλωση. Αυτό που λέγεται ότι δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας είναι μόνο επανένωσης δεν έχει βάση. Διότι κλάπηκαν τα μάρμαρα αυτά. Ανήκουν στην Ελλάδα. Υπάρχει και θέμα ιδιοκτησίας από αυτή τη σκοπιά», είπε καταλήγοντας.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «τον έχω συναντήσει μια φορά στο Ηρώδειο. Έτυχε σε μια συναυλία να είμαστε μαζί… Χαιρετηθήκαμε τυπικά».

Παπαρήγα: Δεν ήταν διάττων αστέρας

Η εκπομπή επιφύλαξε και μια έκπληξη στον Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς φιλοξένησε μια σπάνια παρέμβαση της πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

«Η ανάδειξή του ήταν απολύτως φυσιολογική. Δεν ήταν διάττων αστέρας, ούτε πήρε από κανέναν, κανένα δαχτυλίδι», ανέφερε η κα. Παπαρήγα, που ενδέχεται να αποτελεί και καρφί για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πρόσθεσε δε για τον κ. Κουτσούμπα ότι: Συγκέντρωνε και συγκεντρώνει ακόμα βεβαίως, όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει αναγορεύσει, έχει συγκεντρώσει, έχει τοποθετήσει για να γίνει κάποιος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Παραδείγματος χάριν, είναι ένας άνθρωπος που αναδείχθηκε από τα κάτω. Από τα κάτω προς τα πάνω. Διαδοχικά.Ένας άνθρωπος που πέρασε από πολλούς τομείς δουλειάς. Από τους περισσότερους τομείς δουλειάς που υπάρχουν μέσα στο κόμμα».

Τι είπε για την οικογένειά του

«Προσπαθώ όσο γίνεται να είμαι κοντά στην σύζυγο. Ε φυσικά τώρα και η κόρη είναι μεγάλη. Έχει τελειώσει τις σπουδές της, έχει κάνει τα μεταπτυχιακά της. Δουλεύει αναπληρώτρια σε νηπιαγωγείο… Σιγά σιγά παίρνει τον δρόμο της», είπε ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στην οικογένειά του.