Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, για τις σοβαρές ζημιές που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός στο εμβήματικό κτίριο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας, η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές καταστροφές στα 1500 χρόνια ζωής της. Οι φθορές αυτές έχουν προκληθεί κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, όπως ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας, έντονες βροχοπτώσεις αλλά και δρυμείς άνεμοι, που έχουν διαβρώσει το λεγόμενο «κέλυφος» του ναού. Οι όποιες ανησυχίες υπήρχαν εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες, καθώς παρατηρήθηκε πτώση θραυσμάτων του ναού.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε, μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη».

Υπό αυτό το πρίσμα «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης

Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγία Σοφία, είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, επανέλαβε ο σεισμολόγος, επισημαίνοντας ότι η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι – από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί- χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο.

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους» είπε ο κ. Λέκκας.

Επιπρόσθετα αν η Αγία Σοφία να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, η διαχειρίστρια εταιρεία δεν θα λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, στην Τουρκία, Σερίφ Γιασάρ, δήλωσε πως «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ‘η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων’. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος».