Πτώση θραυσμάτων από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη πολύ κοντά σε επισκέπτες του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξία κατέγραψε κάμερας ασφαλείας

Στο βίντεο φαίνονται καθαρά κομμάτια που αποκολλήθηκαν από τον τρούλο να πέφτουν με δύναμη στο έδαφος ενώ, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, η τουρκική εφημερίδα «Birgün» επισημαίνει ότι «η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν».

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Αρμόδιοι που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα υποστήριξαν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

«Θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων»

Σχολιάζοντας αυτό το βίντεο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, δήλωσε πως «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ‘η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων’. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ζημιές, αλλά και βανδαλισμοί και, παράλληλα, επισημαίνεται η ανεπαρκής συντήρηση του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας από τις τουρκικές αρχές.