Την αποπομπή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζορτζ Σάντος ψήφισε την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις πολλές κατασκευασμένες δηλώσεις του στην προεκλογική εκστρατεία του 2022 και τις δύο ομοσπονδιακές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε και το αποτέλεσμά της, καθιστούν τον Σάντος μόλις τον έκτο βουλευτή στην ιστορία των ΗΠΑ – και πρώτο Ρεπουμπλικανό – που αποβάλλεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ψηφοφορία ήταν η κατάληξη μιας υπόθεσης, που ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία ο Σάντος κατηγορούνταν για ένα «πολύπλοκο πλέγμα παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία, τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά του οικονομικά».

Το ψήφισμα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Γκεστ, πέρασε με ψήφους 311-114. Το μέτρο απαιτούσε πλειοψηφία 2/3 για να περάσει.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σάντος είχε επιβιώσει σε μια σχετική ψηφοφορία αλλά στην πορεία οι πιθανότητες γύρισαν εναντίον του. Μετά από εκείνη την ψηφοφορία, διακομματική επιτροπή παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία ο βουλευτής δαπάνησε τα χρήματα που είχαν δώσει δωρητές για την προεκλογική εκστρατεία του για να κάνει μπότοξ, για να αγοράσει είδη πολυτελείας (από τον οίκο Hermes) αλλά και για συνδρομή στην πλατφόρμα OnlyFans, που είναι για ενηλίκους.

Με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν ψηφίσει κατά της αποπομπής του απέσυραν τη στήριξη στο πρόσωπό του.