Τα πυρά του κατά της αλβανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματός του στις 4 Δεκεμβρίου να του δοθεί άδεια από τις φυλακές για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Με την Ελλάδα να προειδοποιεί ότι δεν θα συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ε.Ε. εάν η χώρα δεν λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο Μπελέρης λέει:

«Δεν ξέρω αν (σ.σ. η αλβανική κυβέρνηση) θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση από το ελληνικό βέτο. Θα πρέπει σίγουρα στην Αλβανία να ανοίξει ένας διάλογος «τι είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τι είναι το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών». Με την κουβέντα που ήδη γίνεται αρκετοί αναλυτές και νομικοί δικαιολογούν τη στάση της Ελλάδας και ελπίζω να βοηθήσει όλο αυτό στην καλύτερη λειτουργία των θεσμών. Στο τέλος το μεγαλύτερο όφελος θα το έχει ο αλβανικός λαός».

Όπως είπε «ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω, γιατί το έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα και εντέλει θα υποχωρήσει στις πιέσεις των Γερμανών και λοιπών κρατών της Ε.Ε., κατά τα άλλα ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού».

«Στόχος η φτωχοποίηση»

Ο Φρέντι Μπελέρης κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ότι θέλει να αναπτύξει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χειμάρρας με τους πολιτικούς του φίλους και οικονομικούς παράγοντες, που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία τα επόμενα χρόνια, με σκοπό τον πλουτισμό των υποστηρικτών του και τη φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων.

«Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χειμάρρας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ανεκμετάλλευτο, θέλει να το αναπτύξει με τους πολιτικούς του φίλους και οικονομικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια και αυτό θέλει να το κάνει με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς διαφάνεια. Αυτό έχει έναν διπλό στόχο, τον πλουτισμό των υποστηρικτών του και τη φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων κατοίκων. Η φτωχοποίηση των περιουσιών τους θα τους εξαναγκάσει να φύγουν» είπε.

Τόνισε δε ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση Ράμα, στην Αλβανία τα πάντα είναι ο Ράμα. Δηλαδή έχει όλα τα υπουργεία με αχυρανθρώπους, τη Βουλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις δικαστικές Αρχές και όλους τους θεσμούς του κράτους».

Ο Φρέντι Μπελέρης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η διεθνής θέση της Ελλάδος και ο γεωστρατηγικός της ρόλος έχουν αναβαθμιστεί και αυτό χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Έτσι κάλεσε την Ελλάδα «να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων, παίρνοντας όσες πρωτοβουλίες χρειαστούν για να πετύχει αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς που μένουμε στις πατρογονικές εστίες να γίνονται αποδεκτά, χωρίς καμία συζήτηση, τα δικαιώματά μας».