Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για επέκταση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται στην έκτη ημέρα της.

Κατάρ, Αίγυπτος και Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν για συμφωνία επέκτασης της κατάπαυσης πυρός έτσι ώστε να απελευθερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι όμηροι.

Πηγή προσκείμενη στην ισλαμιστική οργάνωση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Χαμάς είναι σύμφωνη στο να παραταθεί η εκεχειρία για τέσσερις ακόμα ημέρες, καθώς η ισχύς της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους και ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εκπνέει αύριο το πρωί.

«Η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά μαζί με άλλα κινήματα της αντίστασης και άλλα μέρη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας και με τους ίδιους όρους», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νέος κατάλογος ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Χαμάς

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές αρχές έχουν στα χέρια τους νέο κατάλογο των ανθρώπων που αναμένεται να αφεθούν σήμερα ελεύθεροι από τη Χαμάς. Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί.

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή.

Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες μια νέα ομάδα 12 ομήρων απελευθερώθηκε από τη Γάζα, ενώ 30 Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν ήταν όλοι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της 17χρονης Μία Λίμπεργκ, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ με τη μητέρα και τη θεία της.

ΟΗΕ: Κίνδυνος λοιμού στη Γάζα – Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί

Η ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο, στη Γάζα παραμένει με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο λιμού την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες για να ανοίξει δεύτερο συνοριακό πέρασμα.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι «καταστροφικές», δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού στη Μέση Ανατολή, ενώ εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας «δεν επαρκεί ούτε για τη διαλογή».

Η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση έχει αυξήσει την πίεση για μια πιο μόνιμη παύση ή ακόμη και για τον τερματισμό των μαχών, αν και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την εκεχειρία ως ένα σύντομο διάλειμμα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων πριν συνεχίσει τον πόλεμό του.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ