Τα όσα απρεπή και αψυχολόγητα έγιναν στο Λονδίνο από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ήδη τα έχετε μάθει. Εκείνο που ίσως να μην έχετε μάθει είναι πώς τα σχολίασαν οι πιο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού: Είπαν λοιπόν, στην αρχή ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα έγιναν για τον Σούνακ, κάτι σαν «γλυπτά με μπόλικο ινδικό πικρό κάρι», τη στιγμή που ο πάμπλουτος Βρετανός Πρωθυπουργός έχει καταγωγή από την Ινδία. Αργότερα όμως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού πέρασαν σε άλλο επίπεδο κριτικής την οποία σας την μεταφέρω αμέσως:

Είπαν λοιπόν ότι η όλη στάση του έναντι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει κωμωδία του… Μπόλιγουντ (είναι η ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιείται για την κινηματογραφική βιομηχανία της Βομβάης, κυρίως στη γλώσσα Χίντι).

Εν συνεχεία είπαν ότι με τη συμπεριφορά του έναντι του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ωσάν να φέρεται αυτοκρατορικά, αψυχολόγητα, δηλαδή σαν να μην γνώριζε ότι ακριβώς τις ίδιες δηλώσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα (μαζί με το παράδειγμα της Μόνα Λίζα) τις είχε διατυπώσει και πάλι ο κ. Μητσοτάκης στις 16 Νοεμβρίου του 2021 στους FT.

Συνεπώς είτε δεν γνώριζε, είτε (το επικρατέστερο) δεν ήθελε να γνωρίζει, κυρίως τώρα που έπεσε η δημοτικότητά του και είναι τόσο πίσω δημοσκοπικά από τον πολιτικό αντίπαλό του Κιρ Στάρμερ.

Ο οποίος, να σημειώσω, ότι έχει την εντελώς αντίθετη άποψη για τα γλυπτά του Παρθενώνα από τον Σούνακ (όπως και η πλειοψηφία της βρετανικής Κοινής Γνώμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και έχει δηλώσει ότι όταν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης θα διευθετήσει άμεσα, δικαιώνοντας το μόνιμο , επίμονο και διακομματικό αίτημα της χώρας μας

***

Ποιος είναι ο παγκοσμίως άγνωστος αναπληρωτής του Σούνακ;

Τι άλλο μάθαμε από τα καμώματα Σούνακ;

1. Ό,τι έχει και αναπληρωτή πρωθυπουργό, παγκοσμίως άγνωστο.

2. Ό,τι ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον και προφανώς θα του τα είπε ένα χεράκι.

Άλλωστε ο Κάμερον ήταν πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας, κάτι θα ξέρει από Ντάουνιγκ Στριτ και από Σούνακ.

3. Ό,τι ο Ρίσι «έχασε τα λογικά του» όπως ξεκίνησε ένα άρθρο στη στήλη London Playbook του Politico, με τον γλαφυρό τίτλο «Η Ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και

4. Ό,τι υπήρξε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία για την απρέπεια του – «Διάλεξε την Ακρόπολη για να πεθάνει», γράφτηκε για αυτόν στα σόσιαλ μίντια

***

Έρχονται οι Ρωμαίοι «φονιάδες» των υποβρυχίων

Στην τελική ευθεία για την παραλαβή των πρώτων 3 από τα συνολικά 7 Ελικόπτερα MH-60R ή ROMEO όπως είναι πιο γνωστά, βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό . Όπως μαθαίνω τα 3 πρώτα θα παραληφθούν τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα 4 μέχρι το τέλος του 2024. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και μ’ αυτόν τον τρόπο απογειώνονται οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στον τομέα αυτό.

Τα ROMEO θα πλαισιώσουν τον υπάρχοντα στόλο των 11 ελικοπτέρων S-70B ή “Bravo”, που ήδη βρίσκονται στο στάδιο συντήρησης και μερικής αναβάθμισης. Πρόκειται τα Romeo, για ελικόπτερα που βασίζονται στην ναυτική έκδοση της εξαιρετικά επιτυχημένης πλατφόρμας των Blackhawk. Το Αιγαίο Πέλαγος τα περιμένει.

Ενα ελικόπτερο UH-60 Blackhawk

***

Το μνημείο των Αθανάτων

Σήμερα λοιπόν όπως έχω ξαναγράψει τις προηγούμενες μέρες, εγκαινιάζετε το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, όπως θα ονομαστεί το καινούριο Μνημείο που έχει κατασκευαστεί στο Στρατόπεδο Παπάγου. Επιτέλους η πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα λοιπόν το βράδυ θα ανάψει για πρώτη φορά και για πάντα, η αιώνια φλόγα η οποία θα καίει στην μνήμη και προς τιμήν των αθανάτων νεκρών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν δώσει το αίμα τους και τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν πολέμω και εν ειρήνη.

***

Οι απειλές κατά γιατρών θα τιμωρούνται έως τρία χρόνια φυλάκιση

Ένα νέο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών και αυτό προήλθε μετά από συνεργασία των υπουργών Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Έχει να κάνει με τις απειλές που δέχονται (και που δέχθηκαν κυρίως στην περίοδο της πανδημίας και του λοκ ντάουν) οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Θα είναι βαρύς πλέον ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τέτοιες περιπτώσεις, αφού το μπούλινγκ και οι απειλές εναντίον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια. Και όταν λέμε φυλάκιση, με τον νέο κώδικα, εννοούμε φυλάκιση, πίσω από τα σίδερα.

***

Ακροδεξιές απουσίες στην κηδεία της συζύγου του τέως δικτάτορα

Σε στενό οικογενειακό κύκλο, με επιθυμία της οικογένειας, έγινε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου η ταφή της Δέσποινας Παπαδοπούλου, συζύγου του τέως δικτάτορα. Αυτό δεν εμπόδισε βέβαια κομμάτια της εγχώριας ακροδεξιάς να δώσουν το παρόν τους , τιμώντας την » αγαπημένη » τους περίοδο της 21ης Απριλίου. Όπως για παράδειγμα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που παρέστη με στεφάνι και αντιπροσωπεία , κάνοντας την πολιτική του λεζάντα στους εναπομείναντες οπαδούς της χούντας.

Αντίθετα, μεγάλοι απόντες, ήταν τόσο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος ( πρώην αρχηγός της νεολαίας ΕΠΕΝ) όσο και ο Ηλίας Κασιδιάρης, οι οποίοι δεν απέστειλαν ούτε καν Στεφάνι. Βέβαια, άτυπα τον πρώτο ίσως, να αντιπροσωπεύσε ο αδερφός του , Τάκης Μιχαλόλιας, γνωστός ποινικολόγος. Για τους Σπαρτιάτες, ούτε λόγος βέβαια, καθώς αυτό τον καιρό ετοιμάζουν τις απολογίες τους για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ίσως όμως και οι δύο προηγούμενοι , ενόψει των αιτήσεων αποφυλάκισης που ετοιμάζουν, να θεωρούν ότι το φυσικό τέλος της εποχής της επταετίας να σημαίνει και το τέλος της ακροδεξιάς που γνωρίζαμε στην Ελλάδα.

***

Το «Υπάρχω» εκτός από τραγούδι γίνεται και ταινία

Η ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη γίνεται ταινία, όπως το επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρήστος Δήμας με τίτλο «Υπάρχω». Η εταιρεία παραγωγής που έχει κάνει την «Ευτυχία» και το «Σμύρνη μου αγαπημένη», αλλά και τη «Φόνισα» φαίνεται πως έχει πάρει την έγκριση της τελευταίας συζύγου το αείμνηστου τραγουδιστή, Βάσως Καζαντζίδη και προχωρά τις διαδικασίες. Και κάτι ακόμα, το κάστινγκ έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα και αναζητείται ηθοποιός που θα υποδυθεί τον μεγάλο τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη..

***

Κοπιάσατε μια ζωή και προσφέρατε στους συνανθρώπους μας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Σωτηρία και τον Παναγιώτη Αραμπατζή, από την Μάνη Διδυμοτείχου, καθώς και με την Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, τους συμπολίτες μας δηλαδή που προχώρησαν από το υστέρημά τους πρόσφατα σε δύο γενναίες δωρεές στον τόπο τους.

Το ζεύγος Αραμπατζή πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και η κυρία Παπαχρήστου ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου για αποκλειστική χρήση από το Νοσοκομείο της πόλης.

Η Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Πολιτείας στους δωρητές για τη σπουδαία, γενναιόδωρη προσφορά στον τόπο τους και ανέφερε: «Είναι συγκινητικό αυτό που κάνετε, κοπιάσατε μια ζωή και προσφέρετε στους συνανθρώπους σας. Εκφράζοντας τους συμπολίτες μας σας μεταφέρω ευγνωμοσύνη κ συγκίνηση για την προσφορά σας που λειτουργεί ως παράδειγμα»