Η Υγεία θα είναι το αντικείμενο της νέας θεματικής εκδήλωσης που διοργανώνει το ΠαΣοΚ, σήμερα, στην Κρήτη με βασικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στην εκδήλωση με τίτλο «Μαζί για το νέο Ε.Σ.Υ.» ο κ. Ανδρουλάκης θα περιγράψει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας έμφαση και στα ζητήματα που αφορούν ειδικά την Κρήτη.

Τα κόκκινα δάνεια

Χθες, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις θέσεις του ΠαΣοΚ για το μείζον πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων» δανείων, σε ειδική εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε, ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ενώ η κυβέρνηση επαίρεται ότι η οικονομία «πάει καλά», το σύνολο οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ.

«Οι οικονομικές επιδόσεις αποτελούν το ακλόνητο -δήθεν- “asset” του κ. Μητσοτάκη. Οι στατιστικοί δείκτες, οι “οικονομικές επιδόσεις”, η “ανάπτυξη” και η μείωση της στατιστικής ανεργίας όμως δεν έχουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών», επισήμανε, παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία.

-Αθροιστικά χρωστούν πάνω από 7 εκατ. μητρώα ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα.

-Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στο εξάμηνο του 2023 παρουσιάζουν αύξηση κατά 618 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

-Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021.

-Τα κρατικά «φέσια» μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 που ήταν 2,86 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι τα στελέχη της κυβέρνησης κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ για «φοροκαταιγίδα», ενώ σήμερα αποδεικνύεται η δική τους κρυφή ατζέντα. «Οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας κορόιδευαν συνειδητά κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες. Κορόιδεψε ο κ. Μητσοτάκης κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Διότι τίποτα από αυτά που φέρνει προς ψήφιση δεν το είχε ψελλίσει λίγες ημέρες ή λίγους μήνες πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές», τόνισε.

Τα δάνεια των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη

Χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη. Το ΠαΣοΚ ζητά να μάθει αν έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο η κυβερνητική εξαγγελία για τα δάνεια των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών και γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η εξαγγελία αυτή για τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

ΣΓιατί απορρίφθηκε το από 22.09.2023 αίτημα συγγενή θύματος στο δυστύχημα των Τεμπών για διαγραφή δανείου, από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με την επίκληση έλλειψης σχετικού θεσμικού πλαισίου και σε τι συνίσταται εν τέλει η κυβερνητική εξαγγελία για διαγραφή χρεών συγγενών των θυμάτων, όταν δεν εφαρμόζεται από ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εποπτευόμενου άμεσα από το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών; Ερωτήθηκε ή ενημερώθηκε πριν την απόρριψη αυτή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων;

Υπάρχουν άλλα αιτήματα συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη που απορρίφθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Σκοπεύει να παρέμβει ο Υπουργός Οικονομικών ώστε συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών με δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να τύχουν αντίστοιχης διαγραφής σαν αυτή που προβλέφθηκε για τα δάνεια σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων;