Το Ισραήλ παρέλαβε νέο κατάλογο με ομήρους, οι οποίοι αναμένεται να απελευθερωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα στο πλαίσιο της 2ήμερης παράτασης της εκεχειρίας στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 ονόματα ομήρων.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν πλέον εκπληρώσει και οι δύο τις δεσμεύσεις τους για την ανταλλαγή αιχμαλώτων στο πλαίσιο των αρχικών τεσσάρων ημερών της συμφωνίας εκεχειρίας τους.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Κατάρ και της Χαμάς ότι η εκεχειρία θα παραταθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 30/11. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΗΕ ελπίζει ότι η παράταση θα οδηγήσει σε περισσότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρά την εκεχειρία η παράδοση καυσίμων στη βόρεια Γάζα παραμένει περιορισμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Από την Παρασκευή 24/11 έχουν αφεθεί ελεύθεροι πάνω από 50 όμηροι και κάπου 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, όπως προέβλεπε η συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Πρόκειται -και στη μια και στην άλλη πλευρά- για γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κατάρ η διήμερη παράταση της εκεχειρίας σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 20 ακόμη ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα και 60 παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ πρόσθεσε 50 γυναίκες στον κατάλογο των Παλαιστίνιων κρατουμένων που μπορούν να απελευθερωθούν «στην περίπτωση» που απελευθερωθούν επιπλέον Ισραηλινοί όμηροι, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να εργαστούν «με σθένος και επειγόντως» για να μετατρέψουν την εκεχειρία σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Χαιρετίζει την παράταση εκεχειρίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη διήμερη παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Καλώ για ακόμη μια φορά τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους που πήραν κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής επίθεσής τους την 7η Οκτωβρίου», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως η παράταση της ανακωχής θα επιτρέψει να λάβουν «απαραίτητη βοήθεια» περισσότεροι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε 900 τόνους βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, με 20 πτήσεις. Αναμένεται να γίνουν άλλες τέσσερις πτήσεις μέσα στην εβδομάδα, διευκρίνισε.

Ως την Παρασκευή, το Ισραήλ βομβάρδιζε ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την έφοδο μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς, κατά τις ισραηλινές αρχές. Κατά τη διάρκεια της πιο πολύνεκρης επίθεσης που υπέστη ποτέ το Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 απήχθησαν 240 άνθρωποι που οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Με βάση τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς 14.854 άμαχοι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Η πολιτική προστασία στη Γάζα μιλά για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια. Άλλοι 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.