Ο Σπύρος Παμπουκίδης, CEO της OTS, μιλά στο cityhub για το 15o OTS Forum και το όραμα για ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων φορέων βάζοντας στο επίκεντρο τον πολίτη

Κύριε Παμπουκίδη, η OTS διοργανώνει στις 30.11 – 02.12 το 15ο OTS Forum, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Δημόσια Διοίκηση. Και μάλιστα, φέτος, συμπίπτει με τα 30ά γενέθλιά της. Πριν μας μιλήσετε για αυτό, πείτε δυο λόγια για την OTS και το όραμά της.

Η OTS είναι μία εταιρεία τεχνολογίας με βασικό αντικείμενο την παραγωγή λογισμικού. Αυτή η περιγραφή, όμως, δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχουμε ως όραμά μας εδώ και τριάντα χρόνια.

Στην OTS, δημιουργούμε λύσεις με έναν και μοναδικό σκοπό: να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτός, άλλωστε, δεν θα έπρεπε να είναι και ο σκοπός όλων των εμπλεκομένων στην τεχνολογία; Κάτι τόσο απλό ως σκοπός αλλά ταυτόχρονα και τόσο σύνθετο στην υλοποίησή του.

Επιθυμία μας είναι οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, από την άνεση του σπιτιού τους, ταχύτατα και αποτελεσματικά. Οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να απαλλαχθούν από τη γραφειοκρατία τους, απλουστεύοντας και ψηφιοποιώντας τις διαδικασίες τους, βάζοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και την εξυπηρέτηση του. Κι εκεί ερχόμαστε εμείς να βοηθήσουμε, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στους φορείς.

Η εποχή που ζούμε είναι συναρπαστική. Όλα αλλάζουν στη δημόσια διοίκηση και η OTS πρωταγωνιστεί σε αυτήν την αλλαγή. Είμαστε web, είμαστε cloud, είμαστε και mobile. Κι όλα αυτά, είμαστε σήμερα.

Αυτά που περιγράφετε, συνθέτουν τον ορισμό της Έξυπνης Πόλης για την οποία ακούμε να γίνεται λόγος διαρκώς;

Σωστά, γιατί η στρατηγική για την Έξυπνη Πόλη στοχεύει, πρωτίστως, στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. Αλλά αυτό, το έχουμε πει και ακούσει πολλές φορές. Είναι καιρός, η Έξυπνη Πόλη να γίνει και “έξυπνη” απόφαση για τους πολίτες.

Οι πόλεις καλούνται να ανταποκριθούν σε μεγάλες προκλήσεις. Επεκτείνονται διαρκώς και η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές αυξάνεται. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να κάνουμε κάτι για αυτό.

Η τεχνολογία μπορεί και οφείλει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων. Θα δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν ποιοτικά τον χρόνο και την ενέργειά τους, και όχι με ταλαιπωρία σε άσκοπες και χρονοβόρες διαδικασίες. Και όπως είναι επόμενο, κάτι τέτοιο θα συμβάλλει και στην οικονομική ζωτικότητα των κοινωνιών.

Τριάντα χρόνια, λοιπόν, για την OTS και 15ο OTS Forum. Τι είναι το OTS Forum;

Το ΟΤS Forum δεν είναι ένα απλό συνέδριο. Είναι ένας καθιερωμένος θεσμός για την Δημόσια Διοίκηση, o οποίος αποτελεί ένα θεσμό πρωτοπόρο, από τη σύλληψή του έως και τώρα. Είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη στους συνεργάτες μας και αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της OTS. Φέτος θα συναντηθούμε για 15η φορά, στην έδρα μας, τη Θεσσαλονίκη.

Επιθυμία μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν και είναι να προσφέρουμε έναν χώρο ανταλλαγής απόψεων και ζυμώσεων. Καλούμε τους φορείς να συμμετέχουν και να μοιραστούν καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στους οργανισμούς τους και να βοηθήσουν κι εμάς τους ίδιους να σχεδιάσουμε τα προϊόντα, προσαρμοσμένα καλύτερα στις ανάγκες τους.

Η OTS λειτουργούσε πάντα δίπλα στους συνεργάτες της. Και το OTS Forum είναι μια ευκαιρία να τους ακούσουμε ουσιαστικά και να σχεδιάσουμε μαζί τους τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα με το OTS Forum, θα πραγματοποιηθεί και μία ημερίδα προς Αιρετές διοικήσεις το Σάββατο 02.12.2023. Τι να περιμένουμε από αυτήν την εκδήλωση;

Πραγματικά, καθώς το φετινό Forum έρχεται λίγο μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα συμπεριλάβουμε μία ημερίδα η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε Αιρετούς εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η ανάδειξη της ψηφιακής στρατηγικής στην κορυφή της ατζέντας των νέων διοικήσεων.

Kαλούμε τις νέες διοικήσεις της Αυτοδιοίκησης σε έναν γόνιμο διάλογο με τις παλιότερες. Άλλωστε, ο διαμοιρασμός της γνώσης και της εμπειρίας αποτελεί το στρατηγικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη κάθε Οργανισμού και τη μείωση του κόστους και του χρόνου για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων.

Στην εκδήλωση αυτή θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους πολλοί Δήμαρχοι αλλά και Περιφερειάρχες από όλη την Επικράτεια. Επιθυμία μας είναι να φύγουν όλοι γεμάτοι δημιουργικούς προβληματισμούς αλλά και γνώση προς αξιοποίηση.

Αναφερθήκατε σε νέες λύσεις και καινοτόμα συστήματα, που θα εκσυγχρονίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύετε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί και να εφαρμόσει τις αλλαγές αυτές;

Αδιαμφισβήτητα, οι πόλεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν. Υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν και οι πολίτες είναι ψηφιακά “ώριμοι” να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές. Η πανδημία σίγουρα επιτάχυνε αυτήν τη διαδικασία.

Επίσης, υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και η διάθεση από την Πολιτεία να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση. Άρα, δεν υπάρχει ιδανικότερη συγκυρία.

Η πρότασή μας στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Καταργούμε τα γκισέ εξυπηρέτησης και τις ουρές αναμονής. Βοηθάμε τους οργανισμούς να εξυπηρετούν τους πολίτες ηλεκτρονικά, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, από την άνεση του σπιτιού ή το γραφείο τους.