Μέχρι αργά χθες το βράδυ στις 22:00 (27/11) ήταν σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, με το υπουργείο Οικονομικών να προχωράει σε διορθώσεις μετά τη «βροχή» σχολίων που δέχτηκε από φορείς και φορολογούμενους.

Η μεγαλύτερη ανατροπή, σύμφωνα με το Mega, έχει να κάνει με το τεκμαρτό εισόδημα, που ήταν για συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, όπως άτομα που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, εγκυμονούσες, γυναίκες σε λοχεία. Τώρα το τεκμαρτό εισόδημα θα μπορεί να αμφισβητηθεί απ ‘όλους, με αντάλλαγμα τον έλεγχο στα εισοδήματα των φορολογούμενων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας με «λίφτινγκ» σε επιμέρους σημεία στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Με τις παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ, οι εποχικές επιχειρήσεις αλλά και οι μονογονείς επαγγελματίες και όσοι έχουν παιδιά ΑμεΑ.

Επίσης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής

  1. Δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος σε όλους, με αντάλλαγμα… έλεγχο στα εισοδήματα τους για να αποδείξουν ότι είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο εισόδημα. Θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ρητά ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίας θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται ή έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές
  2. Αναλογική μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών (εποχικών) επιχειρήσεων, π.χ.: σχολικά κυλικεία, φροντιστήρια, κτλ
  3. Μείωση στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
  4. Εκτός από την αναπηρία του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου, θα συνυπολογίζεται και το αν υπάρχει άλλο άτομο με αναπηρία εντός της οικογένειας το οποίο χρίζει φροντίδας Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.
  5. Εξετάζεται να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα