Τα εγκαίνια του νέου στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής ‘Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπου του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Δένδια στο στρατόπεδο «Παπάγου».

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Σκοπός, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι η δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής.

Η υλοποίηση του έργου προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της διοίκησης καθώς παρέχει υποδομές ασφάλειας και διακίνησης δεδομένων – πληροφοριών που καθιστούν εφικτή την διασυνδεσιμότητα και την διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ.

Το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου και ο διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Αριστείδης Πανταζόγλου ως εκπρόσωπος του αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, ο υποστράτηγος Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο αντιπύραρχος Κίμων Κυριλλίδης ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.

Ακόμη, παραβρέθηκαν οι γενικοί διευθυντές της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του θπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ, εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων, μέλη οικογενειών πεσόντων Καταδρομέων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις, διαθέτοντας ένα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, κουλτούρα μάχης, αλλά και σύγχρονα μέσα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος για την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόνισε ότι με τη νέα μορφή οργάνωσης θα ενισχυθεί πλήρως η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξασφαλισθεί η αυτοδυναμία σε προσωπικό, αλλά και σε επίγεια, εναέρια και πλωτά μέσα, δίνοντας τη δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων και αποστολών στον ελάχιστο χρόνο.

Στη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, με το νέο στρατηγείο, θα υπαχθούν όλες οι επίλεκτες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και ο πλέον σύγχρονος εξοπλισμός.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε, στον χαιρετισμό του, ότι η ίδρυση της ΔΕΠ αποτελεί ένα εγχείρημα, με το οποίο αντικαθίσταται μετά από πολλές δεκαετίες ένα μοντέλο διοίκησης και ελέγχου που κατέστη ανεπίκαιρο από τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέσω του οποίου υποστηρίζεται επί της ουσίας η ανασυγκρότηση των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, θέτοντας αυτές υπό μία ενιαία, ευέλικτη, διακλαδική και πανίσχυρη διοίκηση, υπαγόμενη απευθείας στον εκάστοτε αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα, που ήδη έχουν επέλθει από την ίδρυση της ΔΕΠ, και τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο.

Υπογράμμισε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Νατοϊκών αξιολογήσεων, από τις οποίες έχουν διέλθει τμήματα της ΔΕΠ, όπως η επιχειρησιακή αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα και η πιο πρόσφατη αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOLTG), από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), ενόψει της έναρξης ετοιμότητάς του ως τμήματος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το προσωπικό του αγήματος απόδοσης τιμών έφερε την νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το τέλος της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του νέου κτηρίου και να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων του ΚΕΠΙΧ, μεταξύ των οποίων μεταφορά εικόνας από τρεις διαφορετικές περιοχές διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, προβολή πληροφοριών από ανοιχτές και διαβαθμισμένες πηγές και συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον επικεφαλής του τμήματος της ΔΕΠ στην Μοζαμβίκη.