Όσοι είχαν την τύχη να λάβουν μέρος σε μία δημοπρασία, ανεξάρτητα αν έφυγαν κερδισμένοι ή όχι, κάνουν λόγο για μία μοναδική εμπειρία η οποία προκαλεί στους συμμετέχοντες μία «έκρηξη» αδρεναλίνης και έντονων, αντιφατικών συναισθημάτων. Ναι, μία δημοπρασία αποτελεί μία διαδικασία για… γερά νεύρα, ένα παιχνίδι στο οποίο κυριαρχεί το prestige και συνήθως κερδίζει αυτός που διατηρεί την ψυχραιμία του, ενώ ελίσσεται με αυτοπεποίθηση.

Από την άλλη πλευρά, μία δημοπρασία δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι μυαλού, ειδικά όταν διοργανώνεται από σπουδαίους, θρυλικούς οίκους δημοπρασιών, όπως ο Christie’s ή ο Sotheby’s. Τότε, πρόκειται για μία εμπειρία και μία ευκαιρία ζωής, μία ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία σπουδαία, σίγουρη επένδυση στο παρόν, για το μέλλον μας. Μία ευκαιρία να αποκτήσουμε έναν «θησαυρό», ένα έπιπλο, όχημα, έργο τέχνης, κόσμημα, αξεσουάρ, οτιδήποτε το οποίο σε βάθος χρόνου θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από αυτή που το αγοράσαμε.

Συνεπώς, αν διαθέτουμε 10.000 ευρώ κάθε μήνα στον λογαριασμό μας για την επόμενη δεκαετία, τι μας εμποδίζει από το να ταξιδέψουμε μέχρι το Λονδίνο, με σκοπό να διεκδικήσουμε ένα πολύτιμο αντικείμενο το οποίο δεν θα χάσει ποτέ την αξία του;

Προετοιμαζόμαστε έγκαιρα πριν τη μεγάλη ημέρα της δημοπρασίας

Αποφασίζοντας να λάβουμε μέρος σε μία δημοπρασία, χρειάζεται να προετοιμαστούμε κατάλληλα, πριν τη μεγάλη ημέρα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως έχουμε κάνει μία σχολαστική έρευνα και έχουμε αποκτήσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αγορά στην οποία στοχεύουμε. Έχουμε «ξεφυλλίσει» αρκετούς ψηφιακούς καταλόγους, έχουμε ξεχωρίσει τα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν, έχουμε δηλώσει το ενδιαφέρον μας online και φυσικά, έχουμε υπολογίσει το budget το οποίο επιθυμούμε να διαθέσουμε για να τα κάνουμε δικά μας. Κάθε οίκος διαθέτει στην επίσημη ιστοσελίδα του ένα ενημερωμένο calendar το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τις δημοπρασίες που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, τα κομμάτια που θα δημοπρατηθούν αλλά και τις τιμές στις οποίες θα κυμανθεί το κάθε κομμάτι.

Επιλέγουμε μία smart casual «πανοπλία» που μας προετοιμάζει για τη νίκη

Όσοι θεωρούν διασκεδαστική την εμπειρία μίας δημοπρασίας, μάλλον φαντάζονται έναν καταιγισμό προσφορών, ανάμεσα σε ένα καλοντυμένο πλήθος από ανθρώπους που… δεν ξέρουν τι έχουν. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, ειδικά για κάποιον πλειοδότη που διεκδικεί για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η συμμετοχή σε μια δημοπρασία του οίκου Christie’s ή του Sotheby’s δεν είναι εύκολη, ούτε προσιτή, ακόμη και για αυτούς που έχουν λάβει μέρος αρκετές φορές στο παρελθόν.

Και για να φύγουμε νικητές από μία τόσο απαιτητική δημοπρασία, χρειαζόμαστε μία προσεγμένη, smart casual «πανοπλία» η οποία δεν τραβάει τα βλέμματα, δεν προκαλεί εντυπώσεις, αλλά μας αναδεικνύει και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, χωρίς να μας περιορίζει. Επίσης, υπάρχει και μία δεύτερη τακτική, δηλαδή η επιλογή ενός εντελώς απλού, casual look, το οποίο θα προκαλέσει όντως λάθος εντυπώσεις στους ανταγωνιστές, θα τους πείσει να μας υποτιμήσουν ως αντιπάλους, για να τους κερδίσουμε με την προσφορά μας.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι μετακινήσεις σε μία πόλη όπως το Λονδίνο μπορούν να γίνουν πραγματικά ανυπόφορες και λόγος καθυστέρησης, καλό θα ήταν να εξασφαλίσουμε ένα ευρύχωρο όχημα μαζί με έναν έμπειρο οδηγό, ώστε να απολαύσουμε με λιγότερο άγχος και ασύγκριτη άνεση τις βόλτες μας στην Piccadilly Circus.

Γιορτάζουμε με ένα μία απολαυστική, fine dining εμπειρία

Δεν έχει σημασία αν θα ανακηρυχθούμε νικητές στην πρώτη μας δημοπρασία ή όχι. Σημασία έχει πως αυτή η εμπειρία μας οδήγησε έξω από το comfort zone μας, να ανταγωνιζόμαστε έμπειρους πλειοδότες που έχουν σημειώσει μία σημαντική πορεία στον χώρο. Γιατί, λοιπόν, να μην γιορτάσουμε αυτή την πρωτιά ή απλώς, το γεγονός πως βρισκόμαστε στο Λονδίνο, προσφέροντάς μας μία fine dining εμπειρία υψηλών προδιαγραφών;

Και όταν μιλάμε για fine dining στο Λονδίνο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο δύο φορές βραβευμένο Le Gavroche, δηλαδή στο εστιατόριο που προσφέρει στους επισκέπτες ευρηματικά πιάτα γαλλικής κουζίνας, όπως το λαχταριστό soufflé suissesse. Μάλιστα, έπειτα από 56 χρόνια πρωτοπορίας και foodie συγκινήσεων, εκατομμύρια γεύσεων και αρωμάτων, το θρυλικό εστιατόριο θα «ρίξει» αυλαία τον Ιανουάριο του 2024. Οπότε, ίσα που προλαβαίνουμε να το επισκεφθούμε.

Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή του φημισμένου The Fat Duck, του εστιατορίου που βρίσκεται στο Berkshire και χάρη στη φαντασία του διακεκριμένου σεφ Heston Blumenthal μας προσφέρει μία πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία, μοναδικά πιάτα τα οποία κάνουν level up στην έννοια «μοριακή κουζίνα».

Τι περιμένουμε, λοιπόν, για να πραγματοποιήσουμε ένα σύντομο ταξιδάκι μέχρι το Λονδίνο, αλλά και μία σπουδαία επένδυση για το μέλλον μας; Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει 10.000 ευρώ στον λογαριασμό μας, ένα αξιοσημείωτο ποσό το οποίο θα ανανεώνεται κάθε μήνα για τα επόμενα δέκα χρόνια, μπορούμε απλώς να αναζητήσουμε στους καταλόγους τον μεγάλων οίκων, τον θησαυρό για τον οποίο θα φτάναμε μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης.