Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο, υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, για τις συντάξεις αναπηρίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι, μέχρι σήμερα, όσοι λάμβαναν σύνταξη αναπηρίας, δεν μπορούσαν να εργαστούν γιατί στο ενδεχόμενο που εργάζονταν, αυτομάτως θα έχαναν τη σύνταξη αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με την προτεινόμενη ρύθμιση του νομοσχεδίου, εφόσον κάποιος μπορεί να εργάζεται και επιθυμεί να αυξήσει το εισόδημά του, θα μπορεί να το κάνει και θα λαμβάνει το εισόδημά του από την εργασία του, αλλά και τη σύνταξη αναπηρίας.

Αναφορικά με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένας συνταξιούχος εργαζόμενος θα κερδίσει κατά μέσο όρο τον χρόνο από αυτήν τη ρύθμιση 2.200 ευρώ, ενώ τα ένσημα, που θα καταβάλει, θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξαίρεσης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον Κωστή Χατζηδάκη και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ρητή εξαίρεσή τους από το τεκμαρτό εισόδημα.

Σχετικά με τους εποχικούς εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και στην εστίαση τους χειμερινούς μήνες και πολλοί δουλεύουν «μαύρα», για να μην χάνουν το εποχικό επίδομα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «με το νέο νομοσχέδιο, θεσπίζουμε ότι μπορούν να δουλεύουν, μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 ημέρες τον μήνα και να λαμβάνουν ολόκληρο το επίδομα».

«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά με ανθρωπιά και κοινωνική δικαιοσύνη και με σύνεση»

Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «θέλουμε να λύσουμε δύο ζητήματα: πρώτον, να προσφέρουμε νόμιμους εργαζομένους στις επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών και τα Σαββατοκύριακα και δεν βρίσκουν εργαζόμενους και, δεύτερον, να αυξήσουμε το νόμιμο εισόδημα των ανθρώπων που λαμβάνουν το εποχικό επίδομα τον χειμώνα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι, όσο η κυβέρνηση χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά από τη μία με ανθρωπιά και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη με σύνεση, ώστε να μην τεθεί ξανά η χώρα σε κίνδυνο, η Ελλάδα θα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα.

«Αν τηρούμε αυτές τις δύο αρχές, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.