Στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, επικεντρώθηκε το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παμπλόνα της Ισπανίας και στο οποίο συμμετείχε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Βασικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η υποστήριξη των θυμάτων, η καταπολέμηση νέων μορφών βίας, η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για την υλοποίηση των διατάξεων της Σύμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κα Κεφάλα, σε παρέμβασή της, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την Οδηγία της ΕΕ για το ζήτημα, είπε ότι «αυτή η Οδηγία θα είναι η πρώτη νομοθεσία, που θα εγκριθεί μετά την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Οδηγία αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία μιας ΕΕ που σέβεται, προάγει και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί την ισότητα στην πράξη». Επιπλέον, η κα Κεφάλα υπογράμμισε ότι: «όλες οι χώρες οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά μεταξύ μας, καθώς και με φορείς και οργανισμούς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στον κύκλο της βίας».

Επίσης, για το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο στο ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών που υπάρχει στη χώρα, με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τους 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, καθώς και στην εφαρμογή του panic button που έχει σώσει μέχρι στιγμής δεκάδες γυναίκες.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις νέες μορφές βίας που κάνουν την εμφάνισή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η κυβερνοφοβία, τα περιστατικά της εκδικητικής πορνογραφίας κλπ και ζήτησε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για να προστατευθούν οι γυναίκες.