Η έλευση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι μόνον η ετοιμασία των πέντε (ίσως και περισσότερων) συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν είναι και οι περίπου 400 Τούρκοι (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, επιχειρηματίες, αστυνομικοί, παρατρεχάμενοι) που φέρνει μαζί του ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Το περίεργο είναι ότι ενώ στην Αθήνα προετοιμάζονται πυρετωδώς και με απόλυτη μυστικότητα, στην Άγκυρα δεν έχουν δοθεί ακόμα σημαντικές πληροφορίες που επιζητεί η ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα πόσες ημέρες θα μείνει στην Αθήνα ο Ερντογάν, θα έρθει στις 7 Δεκεμβρίου ανήμερα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών ή την προηγούμενη; Θα επισκεφθεί την Θράκη, όπως το συνηθίζει όταν έρχεται στην Ελλάδα; Έως την ώρα που γράφονταν τούτες η ελληνική πλευρά δεν έχει ενημέρωση…

Τέτοιου είδους «λεπτομέρειες» μαθαίνω πως πρόκειται να συζητηθούν ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, στις 28 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ίσως γίνουμε σοφότεροι, κι ας ορισμένοι προβάλλουν λόγους ασφαλείας επειδή οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο. Ο Ερντογάν φέρνει μαζί του 9 υπουργούς, οι οποίο θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με έξι, το πολύ με εφτά δικούς μας.

Και οι συμφωνίες για τις οποίες γίνεται τόσο θόρυβος; Ποιες θα είναι; Μαθαίνω ότι πέραν των συμφωνιών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», θα υπογραφούν άλλες τέσσερις, με την πιο σημαντική αυτή για τη μείωση ή ακόμα και τον μηδενισμό των μεταναστευτικών ροών. Θα υπάρξουν επίσης συμφωνίες για τον τουρισμό,, ανταλλαγής εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια και βεβαίως συμφωνίες που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή (αλληλοβοήθεια σε φυσικές καταστροφές).

***

Η ακρίβεια ανησυχεί Μαξίμου και… υπουργούς

Κανένας πάντως δεν έχασε διαβάζοντας προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις. Το δημοσκοπικό στοιχείο λοιπόν που ανησυχεί τους ανθρώπους του Μαξίμου είναι η (απολύτως λογική) επιμονή με την οποία τοποθετούν οι πολίτες την ακρίβεια στην κορυφή των ανησυχιών τους. Κι όταν λέω «ανθρώπους του Μαξίμου» περιλαμβάνω και τον Πρωθυπουργό αυτοπροσώπως ο οποίος, λένε οι πληροφορίες μου, ζητά τακτική -σχεδόν καθημερινή- ενημέρωση για όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τους κωδικούς προϊόντων που εντάσσονται στην «μόνιμη μείωση τιμής», τους ελέγχους που διενεργούνται, τα πρόστιμα που επιβάλλονται και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, της ανησυχίας βεβαίως, εντάσσονται και οι επιτόπιες επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ. Οι οποίες θα συνεχιστούν όσο η ακρίβεια απολαμβάνει τη… μοναξιά της κορυφής.

Επειδή στο Μαξίμου κάποιοι καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτά και επειδή η εικόνα δείχνει ότι ο Μητσοτάκης είναι στην ουσία αντιμέτωπος με τον εαυτό του και με τις αστοχίες των υπουργών του, η αίσθηση ότι έρχονται διορθωτικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, δηλαδή ανασχηματισμός (ή διορθωτικές κινήσεις, όπως ονομάζονται τώρα οι… ανασχηματισμοί), γίνεται εντονότερη.

Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά ο Κυριάκος Πιερρακάκης πέρα από τις κλασσικές αρμοδιότητες που έχει στο υπουργείο Παιδείας (πανεπιστήμα, σχολεία κτλ), έχει δείξει ενδιαφέρον για δύο φορείς του υπουργείου του: την Εθνική Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Κράτους. Για την μεν πρώτη, όπως πληροφορούμαι, διπλασίασε τον προϋπολογισμό της και θα ενταχθεί σε ευρύτερο πρόγραμμα βιβλιοφιλίας και φιλοανάγνωσης, για δε τα Αρχεία του Κράτους με την ψηφιοποίησή τους, θα μπορούν να ανοίξουν για όλους τους Έλληνες, δωρεάν.

***

Ο Νίκος και ο Πέδρο

Ότι η δημοσκοπική χάρη του ΠΑΣΟΚ θα έφτανε έως την Ιβηρική μάλλον θα το περιμένατε. Και το λέω επειδή από την «ισπανική υποχώρηση» Σάντσεθ άντλησε επιχειρήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκειμένου να κατηγορήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για «a la carte ευαισθησία».

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Πέδρο με τον Νίκο; Για να μην τρέχετε να ξεσκονίζετε τα ισπανικά σας, θα σας πω ότι ο σοσιαλιστής Ισπανός έγινε και πάλι πρωθυπουργός χάρις στη στήριξη των καταλανών αυτονομιστών, οι οποίοι λίγο πολύ κατηγορούνται για πραξικόπημα.

Ο Παύλος Μαρινάκης λοιπόν κάλεσε τον Ανδρουλάκη, που «εμφανίζεται ως τιμητής του Κράτους Δικαίου», να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην Ισπανία. Αλλως, σύμφωνα με το σκεπτικό Μαρινάκη, ελέγχεται για την α λα καρτ ευαισθησία που λέγαμε. Εγώ, για να πω την αμαρτία μου, τη συνάφεια δεν την πολυβλέπω. Αν τη δουν στην Ιβηρική, θα το μάθω και θα σας πληροφορήσω εγκαίρως. Για τη δε Χαριλάου Τρικούπη δεν το συζητώ καν.

Εξάγουμε τεχνογνωσία

Πηγές μου από την Κύπρο με ενημέρωσαν ότι τα ψηφιακά είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η ελληνική πρόοδος εντυπωσιάζει, κι ότι αυτό εκφράστηκε και στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Μαθαίνω τώρα ότι σήμερα ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα μεταβεί στη Λευκωσία προκειμένου να μιλήσει στο Smart Nicosia 2023. Μάλιστα, θα συνοδεύεται από συνεργάτες του, οι οποίοι θα μεταφέρουν τεχνογνωσία στους Κύπριους σχετικά με το wallet του gov.gr και το σύστημα 112. Πάντως, ξέρω ότι και η άυλη συνταγογράφηση είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ.

***

Το Βήμα τιμά το Πολυτεχνείο με ένα συναρπαστικό podcast documentary

Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση που συγκλόνισε την Ελλάδα, Το Βήμα προσπαθεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα – και μόνο τα γεγονότα -, ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό, σε ένα συναρπαστικό podcast σαν σενάριο ταινίας.

Επί σειρά μηνών, η Κατερίνα Μπακογιάννη, Head of Podcasts της Alter Ego Media, μίλησε με περισσότερους από 30 πρωταγωνιστές της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ζητώντας τους να ανακαλέσουν με ακρίβεια τις στιγμές που έγραψαν ιστορία.Το podcast του Βήματος «Πολυτεχνείο – Η εξέγερση που συγκλόνισε την Ελλάδα», ένα ηχητικό χρονικό 4 επεισοδίων, είναι παραγωγή της Melon Media. Διαθέσιμο σε Spotify και Apple Podcasts.

***

Το σφάλμα του Τσίπρα

Μετάνιωσε μαθαίνω ο Αλέξης Τσίπρας που άφησε τα πράγματα ανεξέλεγκτα στο ΣΥΡΙΖΑ με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα. Αυτό που έμαθα είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε μεγάλη επικράτηση της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά να κερδίσει, αλλά με μικρή διαφορά από τον Στέφανο Κασσελάκη για να μην είναι και η ίδια ανεξέλεγκτη μαζί με την ομάδα της. Δεν ήθελε, μου είπε ο παράγοντας με μεγάλη διαδρομή, νίκη με 65-70% αλλά με 52-55%, αλλά δεν περίμενε επικράτηση Κασσελάκη. Τώρα μου λένε ότι δεν θέλει να φύγει η Αχτσιόγλου και γι αυτό άρχισε τις επαφές για να μην μείνουν πίσω άλλα στελέχη και δεν μαζεύεται η κατάσταση. Πάντως οι εκκλήσεις που κάνει για ενότητα και οι συμβουλές να περιμένουν έως τις ευρωεκλογές μαθαίνω δεν εισακούονται! Και ο ίδιος έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα γίνονται.

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Παύλο Πολάκη, παρά τα όσα είπε στον ΑΝτ-1 ότι δεν το εκφράζει η φρασεολογία του. Η άκρως επιθετική ομιλία του στην Κ.Ε. ήταν δια χειρός Πολάκη με ότι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα. Και δεν φαίνεται να κάνει πίσω, καθώς πιστεύει πως θα αλλάξουν τα πράγματα σύντομα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Πάντως για τις ευρωεκλογές ο πήχης που έχει βάλει είναι χαμηλά: 17%.

Το ενδιαφέρον είναι τι θα κάνουν και άλλα πρόσωπα που τον στηρίζουν σήμερα. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Νίκου Παππά και έχει ενδιαφέρον να φανεί πόσο ο ίδιος θα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει και να εκφράσει όσους δεν συμφωνούν απόλυτα με τον Στ. Κασσελάκη, αλλά δεν έχουν διάθεση μετωπικής σύγκρουσης.

Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ

***

ΠΡΟΣΩΠΟ: Εφη Αχτσιόγλου

«Χωράει» ο μετα-ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και των συνοδοιπόρων του το πιο δυναμικό τμήμα στελεχών του κόμματος, τους «40άρηδες» υπό την Έφη Αχτσιόγλου; Και πόσο μπορούν οι παραινέσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνομιλητές του των τελευταίων ημέρων –Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Νάσος Ηλιόπουλος- να επηρεάσουν την βούληση των 6+6 προκειμένου να παραμείνουν στον υπό κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ;

Ή μήπως η «χείρα φιλίας» που έτεινε ο κ. Κασσελάκης προς την κυρία Αχτσιόγλου δια υπαινιγμών περί «αποστατών» μπορεί να αλλάξει την εικόνα αποσύνθεσης που εκπέμπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ήδη οι δημοσκοπήσεις «μετρούν» ως τρίτη κατά σειρά πολιτική δύναμη μετά το ΠαΣοΚ;

Αυτά που συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή και η στάση Κασσελάκη, την οποία οι 6+6 χαρακτήρισαν «προσβλητική και διχαστική» με «άρωμα» altright και «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Η κυρία Αχτσιόγλου έχει μιλήσει για «πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Το επιβεβαιώνουν οι αθρόες αποχωρήσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιεργήθηκε. Μένει μόνο να αποδειχθεί αν ο νέος ένοικος της Κουμουνδούρου έχει πέσει μέσα στην εκτίμηση που έκανε ότι «δεν νομίζω πως θα φύγουν»…