Αυτό το θαυμάσιο πορτρέτο του γαλαξιακού σμήνους MACS0416, μιας ομάδας χιλιάδων γαλαξιών περίπου 4,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, δίνει ένα καλό παράδειγμα του πώς οι αστρονόμοι απεικονίζουν αντικείμενα που θα ήταν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

Η «παγχρωματική» εικόνα που δημοσιοποίησε η NASA συνδυάζει παρατηρήσεις στο ορατό τμήμα του φάσματος, τις οποίες μετέδωσε το θρυλικό διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, με υπέρυθρες εικόνες του νεότερου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Στις εικόνες αυτού του είδους, τα χρώματα είναι σχεδόν πάντα τεχνητά, αφού επιλέγονται για να απεικονίσουν μήκη κύματος φωτός πέρα από το ορατό φάσμα. Εδώ, τα μικρότερα μήκη κύματος εμφανίζονται μπλε, συμπεριλαμβανομένου του μπλε που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Το κόκκινο αντιστοιχεί σε μεγάλα μήκη κύματος, στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα, ενώ όλα τα ενδιάμεσα είναι πράσινα.

Συνολικά η εικόνα καλύπτει μήκη κύματος από 400 έως 5.000 νανόμετρα, συγκριτικά με την ανθρώπινη όραση που έχει πολύ μικρότερο εύρος, από 400 έως τα 750 νανόμετρα. Χωρίς τις παρατηρήσεις του Webb, το πορτρέτο του γαλαξιακού σμήνους θα ήταν πολύ φτωχότερο, δεδομένου ότι το υπέρυθρο τηλεσκόπιο βλέπει μέσα από σύννεφα σκόνης που θα έκοβαν τη θέα για το Hubble.