Το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, στην πρώτη περίοδο μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει μία εικόνα που δεν εκπλήσσει. Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με χαώδη διαφορά 22,5 μονάδων από τον δεύτερο, που συγκεντρώνει 16% στην εκτίμηση ψήφου. Η μόνη αλλαγή, όπως καταγράφεται σε αυτήν την έρευνα της Opinion Poll, είναι ότι στη δεύτερη θέση δεν βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠαΣοΚ.

Ως προς αυτά, η κυβέρνηση και το επιτελείο του Πρωθυπουργού εμφανίζεται ικανοποιημένο και διακηρύττει ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, μοιράζει χριστουγεννιάτικα επιδόματα και λέει ότι δεν κάνει πίσω στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πλην όμως, η πολιτική βιτρίνα που παρουσιάζεται στις έρευνες, κρύβει μία σκληρή πραγματικότητα, που δεν είναι σαφές ότι έχει αξιολογηθεί στη σωστή της διάσταση από όλους.

Τα δύο στοιχεία που θα έπρεπε να προκαλούν ανησυχία

Υπάρχουν δύο στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει αν μη τι άλλο ανησυχία στο Μαξίμου και στα κυβερνητικά επιτελεία.

Στην ερώτηση «ποιο πρόβλημα σας απασχολεί περισσότερο», που προφανώς δεν έχει θετική φόρτιση, πρώτο και με συντριπτικό ποσοστό (61,1%) είναι η ακρίβεια και δεύτερο (με 38,4%) είναι η οικονομία και η ανάπτυξη. Ως προς την ακρίβεια, οι διαπιστώσεις είναι προφανείς, ως προς το δεύτερο, φαίνεται ότι οι πολίτες ανησυχούν για εκείνα που η κυβέρνηση παρουσιάσει ως μεγαλύτερα επιτεύγματα της. Επειδή, προφανώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ευημερία κάποιων δεικτών, δεν γίνεται αισθητή στην καθημερινή ζωή.

Το άλλο, σχεδόν ισοπεδωτικό εύρημα της δημοσκόπησης παρουσιάζεται στο ερώτημα για το βαθμό ικανοποίησης από την κυβέρνηση. Το 40,2% απαντά «καθόλου» και το 29,8% «λίγο». Συνολικά δηλαδή ένα 70% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση.

Οι πιο προσεκτικοί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αγνοούν τη σημασία αυτών των ευρημάτων και δεν αποκλείεται αυτά να αποτελέσουν και την αφορμή για τις όποιες διορθωτικές κινήσεις θα κάνει κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα.