Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Όλαφ Σολτς συμφώνησαν ότι διαφωνούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την συνέντευξη Τύπου πριν από το δείπνο εργασίας τους στην καγκελαρία το βράδυ της Παρασκευής να φανερώνει και στους πλέον αδαείς το ψυχρό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Δύσης λόγω Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα» και αναφέρθηκε σε τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.

«Η Γάζα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Έχει ισοπεδωθεί. Υπάρχουν 13.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και όμηροι στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε και έκανε λόγο για καταστροφές νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών. «Παρότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών δεν επιτρέπονται από την Τορά. Ούτε στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα μείνουμε σιωπηλοί; Αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα πληρώσουμε το κόστος, όπως δείχνει η ιστορία. Και η ψυχολογία της ενοχής δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους. Και ως πρωθυπουργός έχω μιλήσει με σαφήνεια κατά του αντισημιτισμού. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε», υπογράμμισε, αναφερόμενος εμμέσως στη Γερμανία και στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι και η γλώσσα του σώματος των δύο ηγετών. Ο Ερντογάν μίλησε υπερδιπλάσιο χρόνο από τον οικοδεσπότη του, ήταν εκφραστικός κάνοντας έντονες κινήσεις με τα χέρια του ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας παρακολουθούσε με φανερή αμηχανία με τον φακό μάλιστα να τον «συλλαμβάνει» σε στιγμές δυσφορίας.

Δείτε τις χαρακτηριστικές εικόνες: