Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας μας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα έχει καταδικάσει επανειλημμένα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ και πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της με τον αραβικό κόσμο τής προσδίδουν αξιοπιστία ως έντιμου διαμεσολαβητή», επισημαίνει το Reuters στο τηλεγράφημα με τη συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μία ημέρα μετά τις επαφές του στη Ραμάλα, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ελί Κοέν, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα.

«Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θα ήταν πρόθυμη να υποδεχθεί τραυματίες»

Επίσης, επισήμανε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι επιθυμεί να ακούσει όλες τις πιθανές επιλογές.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν σήμερα, μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ-Μαλίκι

«Απαραίτητη η παύση των εχθροπραξιών»

Περαιτέρω, το Reuters σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποβάλει μια πρόταση, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα, υπογραμμίζει.

«Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς από τη Χαμάς.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε: «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να ενστερνιστούμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

Μετά τον πόλεμο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι «άκρως νομιμοποιημένη και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία».

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή εισροή προσφύγων, απάντησε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ασύλου που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σημείωσε πως θα ήταν πρόθυμη να υποδεχθεί τραυματίες.

Τέλος, στο ίδιο τηλεγράφημα σημειώνεται πως η σύγκρουση στη Γάζα είναι ένα άλλο ζήτημα που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Τουρκία.  Αυτό, όμως, δεν πρέπει να εμποδίζει τον διάλογο, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. «Αυτό δεν θα πρέπει να μας απαγορεύει να συζητούμε τα προβλήματά μας και να θέσουμε στην ατζέντα ορισμένα αμοιβαία επωφελή σχέδια», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ