Με τη συνοδεία αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από το προεδρικό μπλοκ, μετέβη στο Πάρκο Ελευθερίας ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου το μεσημέρι της Παρασκευής (17/11) να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο πρόεδρος του κόμματος είχε, μεταξύ άλλων, μαζί του τόσο τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου όσο και τους Γιώργο Τσίπρα, Νίκο Παππά, Δώρα Αυγέρη και Γιάννη Μαντζουράνη.

Μετά την τελετή της κατάθεσης ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε από μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στους χώρους που βασανίστηκαν με σαδιστικό τρόπο, υπό τις εντολές του διαβόητου Θεόδωρου Θεοφιλογιαννάκου, πολλοί δημοκράτες αντιφρονούντες της χούντας των συνταγματαρχών, όπως ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο Σπύρος Μουστακλής και ο Τάσος Μήνης.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι αν και ο ίδιος γεννήθηκε 15 χρόνια μετά την εξέγερση και έζησε 20 χρόνια στο εξωτερικό, νιώθει συγκίνηση γι’ αυτή την επίσκεψη, για να προσθέσει ότι ο αγώνας για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρος, καθώς η διεκδίκηση έχει μείνει αναπάντητη 50 χρόνια μετά.

Αναφερόμενος στη διαχρονικότητα του αιτήματος, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι στο πεδίο της Ελευθερίας, βλέπουμε «την πίεση που δέχονται οι ανεξάρτητες αρχές, την πίεση της κυβέρνησης στους θεσμούς», κάτι που «προφανώς δεν συμβαδίζει με ένα κράτος ουσιαστικής ελευθερίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την Παιδεία, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για Παιδεία που βρίσκεται σε τροχιά «δυο και τριών ταχυτήτων», η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της οποίας είναι επιτακτική ανάγκη.

Ως προς το τρίτο σκέλος της διαχρονικής διεκδίκησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «για το ψωμί νομίζω ότι ο Έλληνας γνωρίζει την πραγματικότητά του», «γνωρίζει το αίσθημα της εξάρτησης από το κάθε pass που δίνει η κυβέρνηση, αντί της ελευθερίας να μπορεί να ζήσει και μετά τις 20 του κάθε μήνα».

Όπως απάντησε στους δημοσιογράφους ο Στέφανος Κασσελάκης η διεκδίκηση της τότε εποχής παραμένει διεκδίκηση και της σημερινής εποχής: «Ως πρόεδρος μιας ιστορικής αριστερής παράταξης αισθάνομαι την ευθύνη απέναντι στον κόσμο, να μπορέσουμε, σύντομα ως κυβέρνηση, να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στις διεκδικήσεις των εποχών οι οποίες, δυστυχώς, είναι διαχρονικές αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επιλυθούν προς το συμφέρον του τόπου και όλων των Ελλήνων».