Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Για την ακρίβεια ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στα κόμματα ανατρέπεται πλήρως μετά από μια ταραχώδη δεκαετία. Ήταν κάτι που φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού. Ήλθε να το πιστοποιήσει η δημοσκόπηση της Opinion Poll που καταγράφει τις τάσεις που έχουν αρχίσει να παγιώνονται στην ελληνική κοινωνία και στο εκλογικό σώμα.

Το νέο δεδομένο που αλλάζει τον πολιτικό χάρτη είναι η δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να οδεύει προς μονοψήφια ποσοστά. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η, κατόπιν εορτής, κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανακόψει τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα που ο ίδιος έφερε στην εξουσία.

Τσίπρας, ο πρώην αρχηγός ενός πρώην κόμματος

Και αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο των προηγούμενων χρόνων. Είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός που αποδοκιμάστηκε ηχηρά σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Κινδυνεύει να είναι ένας πρώην αρχηγός ενός πρώην κόμματος. Σκληρό; Ίσως. Αλλά αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει την εικόνα ενός κόμματος που απλά διανύει μια περίοδο κρίσης. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.

Αυτή η κατάσταση, σμπαραλιάζει, το αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη. Εξελέγη με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας. Ότι ήταν το πρόσωπο που θα μπορούσε να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μερικές εβδομάδες μετά την θριαμβευτική εκλογή του βλέπει την πλάτη του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν αποκλείεται να δει την πλάτη και του Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις.

Αυτή η νέα συνθήκη, οι διαλυτικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοούν το ΠαΣοΚ και το ΚΚΕ.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για το ΠαΣοΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Έχει όμως και κάθε λόγο να προβληματίζεται. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούσαν κομβικής σημασίας τη στιγμή που θα περνούσαν στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων. Μόνο που αυτό δεν έγινε επειδή το ΠαΣοΚ έχει αποκτήσει δυναμική στην κοινωνία, επειδή πείθει με το αφήγημα του. Είναι δεύτερο επειδή ο ΣΥΡΙΖA κατάφερε να είναι τρίτος.  Τα δύσκολα για το ΠαΣοΚ αρχίζουν τώρα. Αν θέλει να εμφανιστεί ως το αντίπαλο πολιτικό δέος τη ΝΔ θα πρέπει να αποκτήσει κυβερνητικό αφήγημα. Αυτή τη στιγμή δεν πείθει ότι το έχει. Ενίσχυση χρειάζεται και η εικόνα του Νίκου Ανδρουλάκη. Μια ματιά στις απαντήσεις στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουγός, δίνει την απάντηση. Πριν ο αρχηγός του ΠαΣοΚ γίνει απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πρέπει να απειλήσει τα ποσοστά του Κανένα.

Κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δεν θέλει να προβάλλει ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Παραμένει, επί της ουσίας, ένα κόμμα διαμαρτυρίας με θέσεις που παραπέμπουν περισσότερο στην μαρξιστική καθαρότητα και λιγότερο στην πολιτική πραγματικότητα. Σε αυτή τη φάση ο Περισσός έχει στη φαρέτρα του δύο ισχυρά όπλα. Τη δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Και το ότι οι αριστερόστροφοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να το προτιμούν από το ΠαΣοΚ.

Ευρωεκλογές η μητέρα των μαχών

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης αποκτούν χαρακτηριστικά της μητέρας των μαχών. Θα κρίνουν την δεύτερη θέση θα δείξουν τους νέους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η πρώτη θέση είναι εξασφαλισμένη από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ μοιάζει και δεδομένη και ακλόνητη. Είναι έτσι;

Ο Πρωθυπουργός στην παρούσα φάση μοιάζει με εκείνους τους αθλητές του άλματος εις ύψος που έχοντας κερδίσει τους αντιπάλους του αναμετράται με τον εαυτό του. Ανεβάζει τον πήχη και προσπαθεί για νέο ατομικό ρεκόρ.

Υγεία, στέγη και ακρίβεια vs Μητσοτάκη

Η ΝΔ έχει 4 μεγάλους αντιπάλους ικανούς να κλονίσουν την πολιτική της κυριαρχία. Ο πρώτος είναι η έπαρση. Το έχει καταλάβει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει στείλει, εδώ και καιρό, τα μηνύματα του. Ακούστηκαν; Τα συνεχόμενα φραστικά ολισθήματα του κ. Γεωργιάδη, δεν είναι καλό σημάδι. Αν ξαποσταίνεις μερικές μέρες και ξανά προς τη δόξα τραβάς υπάρχει θέμα.

Πέραν της έπαρσης που μπορεί να έχει κόστος υπάρχουν και 3 άλλα ζητήματα. Υγεία, στέγη, ακρίβεια. Με αυτά θα αναμετρηθεί το επόμενο διάστημα. Από αυτά θα κριθεί η δυνατότητα της ΝΔ να διατηρήσει την πολιτική της κυριαρχία και από έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα. Την ικανότητά της να διαχειριστεί τα γεγονότα, δηλαδή τις έκτακτες κρίσεις που μπορεί να προκύψουν. Και στο μέτωπο αυτό, όπως έχει δείξει η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων η κυβέρνηση έχει μείνει, μεταξεταστέα.