Με ένα αφιέρωμα στο έργο δύο πιονέρων του κινηματογράφου, του Τσάρλι Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον συνεχίζεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ο φετινός κύκλος της σειράς κινηματογραφικών αφιερωμάτων με τίτλο «Κορυφαίοι σκηνοθέτες – σπουδαίες αμερικανικές ταινίες».

Πρόκειται για αφιερώματα που υπόσχονται μια σύντομη αλλά ενδελεχή ματιά πάνω στην ζωή και το έργο εμβληματικών προσωπικοτήτων που έχουν εκπροσωπήσει τον αμερικανικό κινηματογράφο.

Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ιστορίας όχι μόνο του αμερικανικού σινεμά αλλά του παγκόσμιου στην εποχή που ο ήχος δεν είχε ακόμα εισέλθει στην 7η Τέχνη, οι Τσ. Τσάπλιν και Μπ. Κίτον έθεσαν τις βάσεις της κινηματογραφικής κωμωδίας, γεύτηκαν τεράστια επιτυχία, λατρεύτηκαν από εκατομμύρια και εξακολουθούν, με τον τρόπο τους, να είναι επίκαιροι.

Ανταγωνιστές αλλά όχι εχθροί στην εποχή τους, έγιναν διάσημοι μέσα από διαφορετικού ύφους κινηματογραφικές κωμωδίες, ο μεν Τσάπλιν με ταινίες όπως «Το χαμίνι», «Το τσίρκο», «Τα φώτα της πόλης» και πολλές άλλες, ο δε Κίτον με τον «Τυχερό», τον «Στρατηγό», τον «Θαλασσοπόρο» και επίσης πολλές άλλες.

Ο γεννημένος στην Αγγλία (Λονδίνο) Τσάρλι Τσάπλιν (1889-1988) στάθηκε πιο τυχερός από τον βέρο Αμερικανό (Κάνσας) Μπάστερ Κίτον (1895-1966) καθώς η συνέχεια του πρώτου επί ομιλούντος κινηματογράφου υπήρξε εξίσου παραγωγική σε αντίθεση με εκείνη τον Κίτον ο οποίος παρήκμασε.

Όλα αυτά τα θέματα και πολλά ακόμα θα κυριαρχήσουν στην συζήτηση της Πέμπτης 23/ 11 στο auditorium της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με συζητητές τον Χρήστο Μήτση, κριτικό κινηματογράφου –του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη (ΒΗΜΑ/ ΝΕΑ) και τον δημοσιογράφο -συγγραφέα Μάκη Προβατά ο οποίος θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Θα προβληθούν αποσπάσματα από το έργο των δύο δημιουργών.

Χρηστικές πληροφορίες

Ημερομηνία: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, 19:00

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες, Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: (2103680052), culture@hau.gr, www.hau.gr.