Η Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα των 70s αποτελούσε το σημείο συνάντησης των φοιτητών που ζούσαν στο κέντρο. Τι μπορεί να συμβαίνει στον δρόμο που διαμόρφωσε την ταυτότητα της «αθηναϊκότητας» εκείνης της εποχής, λίγες μόλις μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου;

Τελικά τα γνωρίζουμε όλα για εκείνες τις τρεις νύχτες στην Πατησίων; Ποιο είναι το κίνητρο ενός δημοσιογράφου ο οποίος βρίσκεται στο λυκόφως της καριέρας του να αποκαλύψει απόρρητα στρατιωτικά αρχεία σχετικά με την εξέγερση των φοιτητών;

Πώς βιώνει μια καθηγήτρια πανεπιστημίου το τραύμα της απώλειας του αγαπημένου της αδελφού και πώς αυτό σχετίζεται με την πιο ηρωική πράξη αντίστασης απέναντι στο καθεστώς των Συνταγματαρχών;

Συνήθως τίποτα καλό δεν προκύπτει από το να αποδεχθείς την πρόσκληση για ένα reunion παλιών συμμαθητών. Τα πράγματα μάλιστα μπορεί να εξελιχθούν κωμικά άσχημα, εφόσον τα κοινά βιώματα των συμμετεχόντων τοποθετούνται στα χρόνια της επταετίας. Το κλασικά ερωτήματα που αφορούν τη «Γενιά του Πολυτεχνείου» μπορούν να πάρουν τις πιο απρόσμενες απαντήσεις.

Πώς νιώθει ένας 50άρης συγγραφέας στο σήμερα, όταν καλείται να γράψει για το Πολυτεχνείο; Έχουν ειπωθεί τα πάντα ή μήπως δεν έχουμε ομολογήσει ούτε και μεταξύ τις πιο σημαντικές παραδοχές σχετικά με την εξέγερση;

Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν τον πυρήνα πέντε ιστοριών που εμπνέονται από τα γεγονότα της φοιτητικής εξέγερσης και του αποτυπώματος που έχει αφήσει στην προσωπική και συλλογικής μνήμης. Με κείμενα γραμμένα αποκλειστικά για το «Βήμα της Κυριακής» από κορυφαίους εκπροσώπους των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων, η συλλεκτική έκδοση «Πέντε διηγήματά για το Πολυτεχνείο» έρχεται να αναδείξει ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της εξέγερσης. Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς γράφουν το δικό τους διήγημα για το Πολυτεχνείο. Οι ιστορίες τους άλλοτε τοποθετούνται στην εποχή της δικτατορίας και άλλοτε στο παρόν και  προσεγγίζουν τη μεγάλη στιγμή της αντίστασης στο δικτατορικό καθεστώς με χιούμορ και σεβασμό.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο «Πέντε διηγήματα για το Πολυτεχνείο» που κυκλοφορεί αποκλειστικά με το «Βήμα της Κυριακής» οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν τις ακόλουθες ιστορίες:

«Χαμένο Τανκ» του Χρήστου Αστερίου

Μια συναρπαστική ιστορία με ήρωα έναν δημοσιογράφο που, λίγο πριν τελειώσει την καριέρα του, φέρνει στο φως ένα απόρρητο έγγραφο προερχόμενο από τα στρατιωτικά αρχεία που σχετίζεται με την εξέγερση.

«Φωνή» του Νίκου Α. Μαντή

Ένα κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια πρόσκληση για συγκέντρωση παλιών συμμαθητών, δίνει το έναυσμα στον συγγραφέα να συνθέσει ένα ξεκαρδιστικό κείμενο που ξεγυμνώνει πολλές σημερινές κακοδαιμονίες.

«Point Roller» της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Μια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο, η οποία βιώνει το τραύμα της απώλειας του αγαπημένου της αδελφού, είναι η κεντρική ηρωίδα αυτού του διηγήματος που φλερτάρει αριστοτεχνικά με το ψυχολογικό θρίλερ.

«Μάκης» του Αλέξη Πανσέληνου

Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας, που εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βρίσκεται μια παρέα φοιτητών που συχνάζει στη Φωκίωνος Νέγρη.

«Δεν θέλω τίποτα να γράψω για το Πολυτεχνείο» του Χρήστου Χωμενίδη

Ένα απολαυστικό κείμενο ανάμεσα σε μυθοπλαστικό διήγημα, δοκίμιο και προσωπικό ημερολόγιο.

Με τα «Πέντε Διηγήματα για το πολυτεχνείο» εγκαινιάζεται η νέα σειρά «Το ΒΗΜΑ στη Λογοτεχνία»