Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα, τετραετή, πρωθυπουργική θητεία στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξασφάλισε την ψήφο 179 βουλευτών χάρη στην κρίσιμης σημασίας υποστήριξη των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya,  του Κάρλες Πουτσντεμόν, με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας στους πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017, μέτρο που έχει διχάσει την Ισπανία.

«Πολιτικό χάρισμα»

Γνωστός για το πολιτικό του χάρισμα, ο Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε το στοίχημα, αλλά η νέα πρωθυπουργική του θητεία θα είναι «πολύ πολύπλοκη», λέει η Παλόμα Ρομάν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.

Γοητευτικό χαμόγελο και φωτογένεια, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας – στην αρχή της καριέρας του επονομάσθηκε «El guapo» (Το ομορφόπαιδο) – είναι συνηθισμένος στις παρτίδες πόκερ που του έχουν επιτρέψει επανειλημμένως να βγει από δύσκολες καταστάσεις.

Γεννημένος στις 29 Φεβρουαρίου 1972 στην Μαδρίτη από μητέρα δημόσιο υπάλληλο και πατέρα επιχειρηματία, ο οικονομολόγος — για το διδακτορικό του κατηγορείται για λογοκλοπή, πράγμα που ο ίδιος αρνείται– ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2014 έπειτα από τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Σχετικά αρχάριος και άγνωστος, εμφανίζεται ως «ακτιβιστής της βάσης». Αλλά αυτή η πρώτη του εμπειρία καταλήγει σε αποτυχία: το κόμμα του καταγράφει τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία του και τα κομματικά στελέχη τον ωθούν προς την έξοδο.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που αναγγέλλουν το τέλος της πολιτικής του καριέρας, ο Πέδρο Σάντσεθ καταφέρνει να αναρριχηθεί και πάλι στην ηγεσία του PSOE έξι μήνες αργότερα, αφού όργωσε την Ισπανία με το Peugeot 407  για να συναντηθεί με μέλη του κόμματος, που καταλήγουν να του δώσουν την υποστήριξή τους.

Εντάσεις και παρτίδες πόκερ

Η επιμονή αυτήν τον φέρνει στην εξουσία τον Ιούνιο 2018 έπειτα από μία ακόμη παρτίδα πόκερ: έχοντας συγκεντρώσει γύρω από την πρόταση μομφής που καταθέτει το σύνολο της ισπανικής αριστεράς μαζί με τα βασκικά και καταλανικά κόμματα, ανατρέπει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, θύμα σκανδάλου διαφθοράς, και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

Επικεφαλής μίας ασταθούς κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναγκάζεται να προκηρύξει εκλογές το 2019, τις οποίες κερδίζει. Στην συνέχεια, στις αρχές του 2020 αποδέχεται γάμο σκοπιμότητας με τους κάποτε αδελφικούς εχθρούς του  Podemos για να παραμείνει στην εξουσία.

Κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας, καταφέρνει σε διάστημα πέντε ετών να αναμορφώσει την αγορά εργασίας και τις συντάξεις, να αυξήσει κατά 50% τον κατώτατο μισθό και να εισαγάγει νόμο για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου  (1936-1939)  και της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

Αλλά οι ενέργειές του προκάλεσαν διαρκείς εντάσεις με τους πολιτικούς του συμμάχους της ριζοσπαστικής αριστεράς και επικρίσεις για την συμμαχία του με τους αυτονομιστές. Αυτή η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί με τον νόμο περί αμνηστίας, που επικρίνεται και στο εσωτερικό του PSOE.

Ο Πέδρο Σάντσεθ «δεν έχει ποτέ γνωρίσει εύκολη κατάσταση», αλλά η σημερινή του θέση είναι «η πλέον πολύπλοκη που έχει ποτέ γνωρίσει», προειδοποιεί η Παλόμα Ρομάν. Κατά την γνώμη της, η πλειοψηφία που έχει εξασφαλίσει ο Σάντσεθ είναι «υπερβολικά ετερόκλητη» για να μπορέσει να παραμείνει «ήρεμη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ