«Η 17η Νοέμβρη δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά προβάλλει την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος αφύπνισης των συνειδήσεων, την ανάγκη να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, για αυτοδιάθεση των λαών, εκδημοκρατισμό και ειρηνική συνύπαρξη, καθώς και την ανάγκη να αγωνιστούμε για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών για έναν κόσμο με ισότητα ευκαιριών και κοινωνική αλληλεγγύη».

Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, «με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου».

«Ο ελληνικός λαός και η νεολαία έσπασαν τον γύψο που οι δικτάτορες έβαλαν στην Ελλάδα, τον Απρίλη του ’67. Το κυρίαρχο σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, αλλά και η απαίτηση για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, συμπύκνωσαν τις διεκδικήσεις και τα οράματα του ελληνικού λαού. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου έγιναν οι συνεχιστές της διαρκούς θυσίας του ελληνικού λαού στον βωμό του αγώνα για δημοκρατία», επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι μετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Όπως σημειώνει, «αντιπροσωπεία της κατέθεσε σήμερα στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ, παράλληλα, η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε δημοκράτη πολίτη, να λάβουν μέρος στην καθιερωμένη πορεία που θα γίνει στις 17 Νοέμβρη στην Αθήνα προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθούν σε άλλες πόλεις της χώρας».

«Η συμμετοχή όλων να αποτελέσει τη δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση των διεκδικήσεων», τονίζει η ΓΣΕΕ.