Απέναντι «στην κυριαρχία της Δεξιάς», αλλά και στην «εγωκεντρική, σχεδόν αυταρχική» νέα μορφή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που «περιφρονεί τα όργανα» δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, έχοντας νωρίτερα ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή του στην Ευρωβουλή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρώην ευρωβουλευτής της Κουμουνδούρου έκανε λόγο για την ανάγκη σχηματισμού ενός νέου ανεξάρτητου πολιτικού φορέα που θα κινείται στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας και ο οποίος θα «πρέπει να υπάρχει αυτόνομα και ξεκάθαρα», διότι «βλέπω ένα πολιτικό κενό».

Στόχος του μάλιστα είναι αυτό το κενό να καλυφθεί ως τις Ευρωεκλογές του 2024, καθώς «είναι ευκαιρία σε όσους πιστεύουν στην κλιματική πολιτική». Μια κλιματική πολιτική, η οποία θα βρει «τρόπους να προστατεύσει ανθρώπους, ζωές, περιουσίες, θεσμούς και δημοκρατία, η οποία φάνηκε πολύ εύθραυστη στην πυρκαγιά του Έβρου με αυτοδικίες κι έναν πρωθυπουργό να αμφισβητεί τα επιστημονικά δεδομένα».

Δεν διευκρίνισε βέβαια αν ο ίδιος θα ηγηθεί αυτού του εγχειρήματος, διότι κάτι τέτοιο «δεν είναι στη δική μου κουλτούρα», ούτε είναι προτεραιότητα αυτής της συζήτησης, αλλά αποκρίθηκε πως «είναι κάτι που οπωσδήποτε έχω στο μυαλό μου» όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ίδρυσης πράσινου κόμματος.

«Προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο χώρος που τους εκφράζει», σχολίασε ο Πέτρος Κόκκαλης για όλους εκείνους που αποχώρησαν ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνοντας για «συζητήσεις που εντείνονται» και «αποκτούν άλλη βαρύτητα».

Δεν διέψευσε μάλιστα ότι έχει μιλήσει τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «καταλαβαίνει το αφήγημα και το έχει αναγνωρίσει», όσο και με την Έφη Αχτσιόγλου ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος «είναι ο Έλληνας πολιτικός που αντιλαμβάνεται καλύτερα απ’ όλους το διακύβευμα της κλιματικής κρίσης». Με τους δύο τελευταίους πάντως δεν άφησε πολλά περιθώρια συνεργασίας, παρόλο που υποστήριξε ότι «κανείς δεν περισσεύει», έχοντας κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα «από το προοδευτικό κέντρο ως την άκρα αριστερά».

Σε κάθε περίπτωση το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος κάνει παρωχημένες αναφορές στο κλίμα.

Η ανεξαρτητοποίηση Κόκκαλη

Νωρίτερα ο Πέτρος Κόκκαλης είχε ανακοινώσει πως «σήμερα, με την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει ένας κύκλος», αλλά υπογράμμιζε ότι «τίποτα δεν τελειώνει εδώ». Κι αυτό διότι «υπάρχει έντονη και γόνιμη αγωνία στον προοδευτικό κόσμο για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου».

Κατά τον Έλληνα ευρωβουλευτή, άλλωστε, «υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει προοπτική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας πορείας». Αν υλοποιηθεί, θα φανεί.