Κάπου μέσα στο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα «πληθωρισμού απληστίας» – πληθωρισμού κερδών. Τα πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία ήρθαν ως επόμενο και πέφτουν βροχή. Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς λέει πως τα εταιρικά κέρδη θα είναι οδηγός του πληθωρισμού και για τα επόμενα χρόνια και χτυπάει το καμπανάκι για την «μετάλλαξη της ασθένειας» που ονομάζεται πληθωρισμός.

Στο ειδικό κεφάλαιο των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν γίνεται ξεκάθαρο πως πλέον οι ανατιμήσεις των προϊόντων οφείλονται και θα οφείλονται για τα επόμενα δύο χρόνια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στα εταιρικά κέρδη και λιγότερο στο κόστος εργασίας δηλαδή στις αυξήσεις των μισθών και πολύ λιγότερο στο ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με τηνν Κομισιόν «oι τιμές της ενέργειας οδήγησαν την έκρηξη του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ το 2022, αλλά οι μισθοί και τα κέρδη θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα φέτος και το επόμενο έτος».

Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν, oι υψηλότερες συνεισφορές των εταιρικών κερδών αναμένονται στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Ρουμανία, στην Σλοβακία, στην Ελλάδα και στην Σλοβενία. Μικρότερη συνεισφορά των εταιρικών κερδών εντοπίζεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γαλλία. Άρα η χώρα μας κατατάσσεται για τα επόμενα δύο περίπου χρόνια στο γκρουπ των χωρών όπου τα εταιρικά κέρδη «κάνουν πάρτι». Αν και το 2021-2022, μιλούσαμε στην Ελλάδα για εισαγόμενο πληθωρισμό πλέον θα πρέπει μάλλον να μιλάμε για homemade πληθωρισμό φτιαγμένο με «τα χεράκια» των επιχειρήσεων σύμφωνα με τον ot.gr.

Μάλιστα, η Κομισιόν υπολογίζει και τη συμβολή των εταιρικών κερδών στην πορεία των τιμών και όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα πάνω από το 50% της ανόδου των τιμών στην Ελλάδα ,οφείλεται και θα συνεχίσει να οφείλεται για τα επόμενα δύο χρόνια στα εταιρικά κέρδη ενώ η υπόλοιπη επίπτωση της περιόδου 2023- 2025 εντοπίζεται σε άλλους παράγοντες όπως είναι το κόστος εργασίας που αποτελεί το νούμερο δύο παράγοντα. Μάλιστα στη περίπτωση της Ελλάδας η συνεισφορά του κόστους εργασίας ,στον πληθωρισμό είναι και από τις μικρότερες στην Ευρώπη.

Το θέμα είναι πως πλέον αυτόν το homemade πληθωρισμό τον βλέπουμε να αποτυπώνεται παντού και με το παραπάνω βέβαια στα τρόφιμα που συνεχίζουν να καλπάζουν με ρυθμούς άνω του 9%.

Οι εκτιμήσεις του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα αναμένει ότι φέτος ο πληθωρισμός λίγο πιο τσιμπημένος στο 4,3% από το 4,2% που είχε εκτιμήσει στις προηγούμενες προβλέψεις της. Αναθεωρημένη προς τα πάνω και η πρόβλεψη για το 2024,καθώς αναμένει πληθωρισμό 2,8% από 2,4% που προέβλεπε κάποιους μήνες νωρίτερα.

Για το 2025,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 2,1%.