Η προσφορά του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), υπερκαλύφθηκε πάνω από 8 φορές.

Κατά πληροφορίες, το τίμημα ορίστηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πηγές υπολογίζουν ότι τα ακαθάριστα έσοδα για το  ΤΧΣ  θα ανέλθουν σε 1,067 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό η κάλυψη διαμορφώθηκε στις 8,1 φορές, ενώ στην Ελλάδα υποβλήθηκαν προσφορές 450 εκατ. ευρώ από επενδυτές λιανικής.

Μεταξύ άλλων, μετοχές της ΕΤΕ θα αποκτήσουν τα ακόλουθα funds:

  • Fidelity
  • Black rock
  • Capital
  • Lazard
  • Norges (Νορβηγία)
  • Allianz
  • Wellicton
  • Gic
  • Robeco (Ολλανδία)
  • RWC (ΗΠΑ)

Ο λόγος για μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Με ανακοίνωσή του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 22% της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψη προσφορές κάτω των 5,3 ευρώ. Το αρχικό εύρος ήταν 5-5,44 ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ότι εν τέλει οι μετοχές της τράπεζας θα διατεθούν σε τιμές κοντά στο άνω εύρος.

Αρχικός στόχος του Ταμείου ήταν η πώληση του 20% των μετοχών της τράπεζας, ωστόσο με δεδομένη την την υπερκάλυψη που καταγράφηκε, αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμά του για τη διάθεση επιπλέον 2% από το μερίδιό του.

Η ανακοίνωση

Σχετικά με την Προσφορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») υφιστάμενων κοινών, ονομαστικών, άυλων, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, που είναι εισηγμένες στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. («ETE»)

To Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, κατά τη συνεδρίασή του στις 15 Νοεμβρίου 2023 και κατόπιν ενημέρωσης από τους Διαχειριστές της Διεθνούς Προσφοράς αναφορικά με τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, ώστε ο συνολικός αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών να αυξηθεί από 182.943.031 σε 201.237.334.

Περαιτέρω, εν όψει της ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, οι Διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στην Διεθνή Προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των πέντε ευρώ και τριάντα λεπτών (€5,30) ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν υπόψιν στην κατανομή Προσφερόμενων Μετοχών.

Σταδιακή απεμπλοκή

Αφού εισέφερε περίπου 50 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας με αντάλλαγμα μετοχές κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της χώρας, η οποία έληξε το 2018, το κρατικά ελεγχόμενο ταμείο διάσωσης τραπεζών, το ΤΧΣ, άρχισε να εκποιεί τις συμμετοχές του τον περασμένο μήνα, εξηγεί το Reuters.

Η Eurobank ήταν η πρώτη που τερμάτισε τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Οκτώβριο, εβδομάδες πριν η S&P γίνει η πρώτη από τους τρεις “μεγάλους” οίκους αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε το 2010. Τη Δευτέρα, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πώληση του 9% του μεριδίου της Alpha Bank στην UniCredit και ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση του 20% του μεριδίου της Εθνικής.

Η JP Morgan, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η UBS έχουν οριστεί ως παγκόσμιοι συντονιστές της πώλησης.