Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε δια χειραψίας τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντας «χαίρομαι που σας ξαναβλέπω».

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν πως «η αντιπαλότητα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση», εκφράζοντας την επιθυμία για αναθέρμανση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν οδηγεί σε σύγκρουση», τονίζοντας πως ο πλανήτης είναι «αρκετά μεγάλος» για την επιτυχία και των δύο κρατών.

«Δύο μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη», είπε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ στον αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας ότι οι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν «αφόρητες συνέπειες για όλους».

Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο.

Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.