Ως το ιδανικό μέρος για χιλιάδες Ισραηλινούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου μοιάζει η Κύπρος, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Το τετραώροφο κτίριο που στεγάζει το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην καρδιά της Λάρνακας έχει περάσει σε κατάσταση κρίσης μετά την έναρξη του πολέμου καθώς οι διάδρομοι και οι χώροι αναψυχής του γεμίζουν με ανθρώπους εκτοπισμένους από την πατρίδα τους. Κάποιοι από αυτούς είναι νεόι, κάποιοι είναι ηλικιωμένοι, αλλά όλοι δεμένοι από έναν κοινή επιθυμία να αναζητήσουν παρηγοριά σε ένα νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά πτήσης.

«Περίπου 1.000 Ισραηλινοί φθάνουν κάθε μέρα στην Κύπρο»

«Περίπου 1.000 άνθρωποι φθάνουν κάθε μέρα», αναφέρει στον Guardian ο Άρι Ζέεφ Ράσκιν, ο αρχιραβίνος του νησιού. «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας από εκείνη την τρομερή μέρα, την 7η Οκτωβρίου, και έπειτα», τόνισε σχετικά με την άνευ προηγουμένου εισβολή ισλαμιστών μαχητών με έδρα τη Γάζα που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς και πάνω από 240 να αιχμαλωτίζονται ως όμηροι.

«Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε κρεβάτι, φαγητό, προσωρινή διαμονή».

Τον μήνα που πέρασε από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές υποκινημένες από τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της άγριας αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα, μια επίθεση που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ υπάρχουν και αμέτρητοι τραυματίες.

Από την πλευρά του ο Ράσι, Ισραηλινός ο οποίος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο όταν το λαϊκό αίσθημα ήταν αναμφισβήτητα πιο φιλοπαλαιστινιακό, προσθέτει ότι οι μετακινήσεις των Ισραηλινών δεν είναι όλες προς μια κατεύθυνση. Αντιθέτως, έφεδροι με έδρα το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου να πολεμήσουν έχουν επίσης ταξιδέψει μέσω της Κύπρου προς το Ισραήλ.

«Νιώθουμε ασφαλείς εδώ»

«Χρειαζόμασταν να ξεφύγουμε από όλο τον θόρυβο, τους πύραυλους, τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα», είπε ο Ισραήλ Περτς, ηλικίας 23 ετών, αναφερόμενος στο θέρετρο στα νότια του νησιού. «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ» συμπλήρωσε.

Δεν είναι όμως μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στην Κύπρο.

Εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την εξάπλωση της εμπόλεμης σύγκρουσης, οι δυτικές πρεσβείες στη Λευκωσία, τη διχασμένη από έναν άλλο πόλεμο πρωτεύουσα του Κυπριακού κράτους, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006, το πιο ανατολικό κράτος μέλος της Ε.Ε. λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, θεωρεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μα μεταφερθουν στην Κύπρο από τον Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν μεταφερθεί στο νησί από τις 7 Οκτωβρίου.

Τα στρατεύματα της SAS και άλλες ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν τεθεί σε ετοιμότητα σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώην αποικία του. Οι ελίτ ομάδες ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων.

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο»

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο όταν η ευρύτερη περιοχή φλέγεται», ανέφερε ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Αλλά η αλλαγή των όρων του παιχνιδιού θα μπορούσε να συντελεστεί εάν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά κολλήσουν εδώ. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί».

Όπως έκανε και η Αθήνα, η προσέγγιση της Λευκωσίας ήταν για χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή. Η αλλαγή, η οποία κυρίως προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, άνοιξε έκτοτε το δρόμο για στενότερους δεσμούς και μια ενεργειακή συμμαχία που εξελίσσεται συνεχώς.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς ενώ υποστήριξαν δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.