Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί τα νοσοκομεία στη Γάζα καθώς συνεχίζεται η σφοδρή ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, με τους θανάτους ασθενών να αυξάνονται, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με το Reuters τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος al-Shifa, είναι αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις και μετά βίας σε θέση να περιθάλψουν όσους βρίσκονται μέσα, με τρία νεογέννητα να χάνουν τη ζωή τους.

Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει στους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, που εξαπέλυσαν φονικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τονίζει ότι η οργάνωση έχει κέντρα διοίκησης κάτω και κοντά στα νοσοκομεία.

Ο ΠΟΥ κατάφερε να μιλήσει με επαγγελματίες υγείας στο al-Shifa, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια «τρομερή και επικίνδυνη» κατάσταση με συνεχείς πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς που επιδεινώνουν το ήδη βεβαρυμένο δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης» είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη Χαμάς για τη χρήση «νοσοκομείων και αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες» στη Γάζα, ενώ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιδείξει ««μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για την προστασία των αμάχων.

Μωρά σε κίνδυνο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε προσφερθεί να απομακρύνει νεογέννητα μωρά από τα νοσοκομεία και είχε τοποθετήσει 300 λίτρα καυσίμων στην είσοδο του al-Shifa το βράδυ του Σαββάτου, αλλά η Χαμάς μπήκε εμπόδιο.

Η Χαμάς αρνήθηκε ότι είπε «όχι» στα καύσιμα και δήλωσε ότι το νοσοκομείο ήταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, προσθέτοντας ότι η ποσότητα καυσίμων που το Ισραήλ είπε ότι προσέφερε «δεν ήταν αρκετή για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες (του νοσοκομείου) για περισσότερο από μισή ώρα».

Ο Ashraf Al-Qidra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι από τα 45 μωρά που βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες στο al-Shifa, τρία είχαν ήδη πεθάνει.

Ένας πλαστικός χειρουργός στην al-Shifa δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του κτιρίου που στεγάζει τις θερμοκοιτίδες ανάγκασε το προσωπικό να τοποθετήσει τα πρόωρα μωρά σε συνηθισμένα κρεβάτια, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη διαθέσιμη ενέργεια για να λειτουργήσει ο κλιματισμός για να ζεσταθούν. «Περιμένουμε ότι θα χάνουμε περισσότερα από αυτά μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Δρ Ahmed El Mokhallalati.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της λωρίδας, το Al-Quds, ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, με το προσωπικό να παλεύει να φροντίσει όσους βρίσκονται ήδη εκεί με ελάχιστα φάρμακα, τρόφιμα και νερό.