Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο έγινε στον ουρανό του Αιγαίου και απαθανατίστηκε από τη Λειβαδιά. Ο λόγος για τα Red sprites ή κόκκινα ξωτικά που, όπως εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου, πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος.

Το φαινόμενο απαθανάτισε και ανέβασε στο Facebook ο Παναγιώτης Τσούρας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι πρώτες εικόνες των κόκκινων ξωτικών καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Για να αποτυπωθεί το φαινόμενο ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός -χωρίς φωτορύπανση- και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό. Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Red sprites ή Κόκκινα ξωτικά στον ουρανό του Αιγαίου φωτογραφιζόμενα από την… Λειβαδιά!»

Πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος!

Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων. Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό.
πηγή: Panagiotis Tsouras ekriti.gr
Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!
Σάκης Αρναούτογλου»

Δείτε το βίντεο: