Συντεταγμένη ήταν η αποχώρηση από μια μεγάλη μερίδα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, απόρροια της άρνησης του προέδρου της συνεδρίασης να θέσει σε προτεραιότητα την ψήφιση της πρότασης περί «δημοψηφίσματος διαγραφών» από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Κατά πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε σε μια παρέμβαση από το βήμα της ΚΕ με σκοπό να λυθεί άμεσα το ζήτημα του δημοψηφίσματος, την εισήγηση του οποίου χαρακτήρισε βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική και αντικαταστατική. Μάλιστα, μαζί της θέλησε να ανέβει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν του επιτράπηκε.

Ωστόσο, μετά την κα. Αχτσιόγλου στο βήμα βρέθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, φανερά εκνευρισμένος και συνάμα αποφασισμένος, λέγοντας ότι αν δεν γίνει τώρα ψηφοφορία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη, το κόμμα δεν υπάρχει πια.

Υπέρ της άμεσης ψηφοφορίας τάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά τη διαδικασία. Στον ίδιο πλαίσιο, ο Γιάννης Ραγκούσης τάχθηκε υπέρ τη ψηφοφορίας πριν από τη διαδικασία, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι αν δεν προηγηθεί η ψηφοφορία, η κεντρική επιτροπή θα τελεί υπό την απειλή λιντσαρίσματος.

Η Όλγα Γεροβασίλη διαφώνησε με το δημοψήφισμα για λόγους αρχής και καταστατικού, ωστόσο διαφώνησε και με την άμεση ψηφοφορία, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει αύριο το μεσημέρι. Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως τα διαδικαστικά πρέπει να γίνονται άμεσα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει ψηφοφορία χωρίς συζήτηση, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «κάποιες εκφράσεις του προέδρου μας πλήγωσαν». Η Ράνια Σβίγκου τάχθηκε και αυτή υπέρ της ψηφοφορίας μετά τη συζήτηση.

Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και τα μέλη της «Ομπρέλας» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ καθώς το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Προηγήθηκε πρόταση μομφής του Νάσου Ηλιόπουλου στο προεδρείο, από το οποίο μάλιστα αποχώρησαν και δυο μέλη. Φεύγουμε για την ώρα, να δούμε τι θα κάνουμε, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ηλιόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τη συνταγμένη αποχώρηση δεν έχει επιστρέψει κανένας και οι ομιλίες που γίνονται είναι κατά βάση των προεδρικών